Med fara för sitt eget liv ordnar Yanar Mohammed beskydd för kvinnor som hållits fångna och utsatts för sexövergrepp av IS. Nu belönas hennes kamp med Rafto-priset 2016, en norsk utmärkelse för personer som försvarar mänskliga rättigheter. Rafto-stiftelsen hoppas att detta ska rikta uppmärksamhet mot de grova brott mot människors liv och hälsa som sker i Irak och den totala avsaknaden av juridiskt skydd för sårbara grupper, främst kvinnor och barn.
Yanar Mohammed föddes i Bagdad 1960 och flydde till Kanada 1993. Tio år senare återvände hon till sitt hemland och grundade Kommittén för försvar av kvinnors rättigheter i Irak. Som journalist, forskare och aktivist var hon också med och skapade Organisationen för kvinnors frihet i Irak (OKFI) 2003, för att skydda kvinnor som utsatts för könsrelaterat våld. Det handlar i första hand om att ordna fysiskt skydd för kvinnor som flyr undan övergrepp från IS-krigare. Bland annat samarbetar Yanar Mohammed med Nadia Murad, en ung yazidisk kvinna som torterats och våldtagits av IS, och som nyligen utnämndes till goodwill-ambassadör för FN, och som många trodde skulle få Nobels fredspris i år.
Enligt en rapport från FN leder IS attacker i Irak och angränsande länder till förödande konsekvenser för kvinnor och barn. Trots det dödshot som vilar över Yanar Mohammed och hennes familj sänker hon inte garden. I en intervju deklarerar hon att: ”Vi ska göra offren till försvarare av kvinnors rättigheter!” Därför får kvinnor i OKFI:s skyddsboenden utbildning i mänskliga rättigheter.
Fyra tidigare mottagare av Rafto-priset har sedan fått Nobels fredspris, bland dem Aung San Suu Kyi. Kanske blir det Yanar Mohammeds tur om några år.