Startsida - Nyheter

#1maj: Överklagan från Dalarna mot rasism avslås

Dalarna mot rasism får inte demonstrera på Stora torget i Falun på 1 maj. På tisdagen avslog förvaltningsrätten nätverkets överklagan av den placering polisen gett tillstånd för vid Gamla posten-parkeringen.

Enligt förvaltningsrätten beror avslaget på att de andra besluten om demonstrationstillstånd för partier och nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen är separata med egna diarienummer. Eftersom dessa inte överklagats, går det inte att tillmötesgå önskemålet från Dalarna mot rasism, säger Andreas Nordström på Falupolisen till Dalarnas tidning.

Angelica Andersson, ordförande för Dalarna mot rasism, beklagar beslutet, men låter sig inte nedslås:

– Det är beklagligt ur flera aspekter. Dels utifrån att vi är 70 demokratiska organisationer vars åsikter inte räknas och dels att en nazistisk organisation är den enda som fått sin ansökan helt tillgodosedd under arbetarrörelsens dag. Men detta stoppar inte oss från att anordna Dalarnas största arrangemang – någonsin – mot nazism.

Till de som tvekar att medverka på 1 maj just på grund av det utrymme nazister ges säger hon att dialogen med polisen är god och säkerhetstänket högt.

– Det är aldrig riskfritt när det gäller våldsbejakande högerextrema grupperingar såklart. Vi tror inte att något kommer hända men uppmanar människor att inte gå ensamma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV