Ett inspirerande exempel på resultat av den första EFLAC 25 konferensen var lanseringen av den 25 november som en “Internationella kampdag mot våld mot kvinnor”. Detta till minne av det våldsamma politiska mord på systrarna Mirabal 1960 i Dominikanska Republiken. Under arton år mobiliserades feminister i olika latinamerikanska länder under denna dag, vilket ledde till att FN 1999 tog beslutet att uppmärksamma våld mot kvinnor med just denna dag, skriver Carmen Blanco Valer, som närvarar på årets konferens i Uruguay.
Färnebo folkhögskola kommer även denna gång att delta i den feministiska träffen för Latinamerika och Karibien, som denna gång är i Montevideo, Uruguay mellan den 23 till den 25 november. En lärare och sex deltagare som går distanskursen Sydfeminismer inspirerar kommer att delta i denna inspirerande träff som beräknas sammankalla två tusen feminister. De flesta som närvarar är från änderna i regionen, men även några latinamerikanska feminister som lever i diasporan runt om i världen samt feministiska allierade från andra håll.
Mottot för den 14:de EFLAC-Träffen är ”Mångfaldiga men enade” vilket syftar på den enorma kulturella och etniska mångfald i den latinamerikanska och karibiska regionen samt de olika feminismer som växer fram utifrån olika perspektiv och ideologiska inriktningar. Senaste EFLAC-träffen var i Lima 2014. Det var elva år sedan en feministiskt träff i regionens sydligare områden anordnades, därför räknar organisatörerna med stor närvaron av feminister från Uruguays angränsande länder; Argentina, Brasilien och Paraguay.
Initiativet till de feministiska träffarna föddes under 80-talet, en tid då en del länder fortfarande styrdes av militärdiktaturer och även hos de som inte formellt lydde under diktaturer var demokratin klart försvagad. Första EFLAC-träffen var i Bogota, Colombia 1981. Den bidrog till att sammanlänka feminister i regionen och även formulera gemensamma kampagendor och gemensamma kampajsatsningar. Tillsammans hade de chans att nå fler och större chans att påverka.
Ett inspirerande exempel på resultat av den första EFLAC var lanseringen av den 25 november som en “Internationella kampdag mot våld mot kvinnor” . Detta till minne av det våldsamma politiska mord på systrarna Mirabal 1960 i Dominikanska Republiken. Under arton år mobiliserades feminister i olika latinamerikanska länder under denna dag, vilket ledde till att FN 1999 tog beslutet att uppmärksamma våld mot kvinnor med just denna dag.
EFLAC-mötenas främsta syfte är att stärka demokratin i Latinamerika genom att lyfta fram att den feministiska kampen har med mänskliga rättigheter att göra så att både de nationella staterna och samhället i stort skall förstå detta. Men träffen är även ett tillfälle att mötas, utbyta erfarenheter mellan länder, samt synliggöra och debattera utifrån de olika agendor och olika feministiska perspektiv och uttryck som de många rörelser besitter. Sist men inte minst för att hämta inspiration.
EFLAC-träffen håller på under tre dagar och avslutas den fjärde dagen med en massiv demonstration den 25 november, som i Latinamerika kallas “Internationell kampdag mot våld mot kvinnor”. Två demonstrationer kommer att starta på var sitt håll men gå ihop till ett gemensamt möte där bland annat Minou Tavarez Mirabal, dotter och systerbarn till de mördade Mirabal systrarna som föranledde datumvalet kommer att tala. Färnebo folkhögskolan lovar att kontinuerligt rapportera från träffen och lysa novembermörkret med lite internationell feministisk inspiration.