Nyheter

4 000 evakuerades i London efter brandkatastrofen

79 personer har bekräftats döda efter branden i höghuset Grenfell tower i västra London den 14 juni. Antalet omkomna väntas fortfarande stiga och brittiska utredare bedömer att identifieringen kan ta fram till årsskiftet. Plastmaterialet som fanns i fasaderna på byggnaden anses vara en bidragande faktor till brandens omfattning och snabba utveckling.

Det råd som ansvarar för byggnaderna i Kensington och Chelsea anklagas för att ha ignorerat flertalet orosanmälningar om brandrisk. Även företaget som levererat det brandfarliga materialet till Grenfell tower, trots att det stred mot företagets egna riktlinjer för brandsäkerhet, möter skarp kritik. Den brittiska regeringen uppger att brandsäkerheten i minst 600 höghus runt om i landet ska testas inom den närmaste tiden. 60 höghus har inte klarat de tester som gjorts hittills.

Under fredagen evakuerades runt 4 000 boende i stadsdelen Camden i norra London akut då brandkåren gjort bedömningen att deras bostäder inte var säkra, rapporterar Reuters. De boende uppmuntrades att tillfälligt bo hos familj och vänner, medan staden skulle bidra med boende till de som inte hade den möjligheten. Planen är att fasaderna på dessa hus ska bytas ut för att göra dem brandsäkra. Renoveringen beräknas ta runt fyra veckor, men många boende har uttryckt oro för att renoveringen ska dra ut på tiden och för att de inte fått tillräcklig hjälp med att hitta tillfälliga boenden.


Liknande brandförlopp i fler länder

Det brandfarliga materialet som fanns i fasaderna i Grenfell tower finns även i tusentals höghus i Australien, rapporterar The Guardian. Detta trots att materialet endast är godkänt för interiör användning och för lägre byggnader. Plasten anses även vara anledningen till en stor brand i ett 21 våningar högt höghus i Melbourne 2014. Där startade branden av en gnista från en cigarett på en balkong på åttonde våningen – elden spreds sig därefter utmed fasaden upp till taket på bara elva minuter.

Samma material kan kopplas till ett tiotal bränder i Sverige, rapporterar SVT Nyheter. En av de största inträffade på Fjällbackens köpcentrum i Gävle 2006. Delar av köpcentret brann ner. Gemensamt för dessa bränder är att fastigheterna varit isolerade med liknande plastmaterial och att brandförloppen har varit snabba och svårsläckta.

Det finns även rapporter om bränder relaterade till materialet i Frankrike, Förenade Arabemiraten, Kina och USA.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV