Startsida - Nyheter

Äldre som kan betala väljer rut när hemtjänsten inte räcker till

Nya rapporten Hushållstjänster för äldre visar att äldres köp av hushållsnära tjänster ökat kraftigt på senare tid. Den privata konsumtionen av äldreomsorg har på tio år ökat med 30 procent, enligt den studie forskarna Helene Brodin, Stockholms universitet, och Lars Fredrik Andersson, Umeå universitet, genomfört.

Studien pekar på att rut-avdraget bidragit till en skev fördelning av omsorgen mellan äldre i Sverige, genom att tydligt gynna välbärgade äldre i rika kommuner i Stockholmsområdet. Totalt omfattade rut-avdraget 3 miljarder kronor 2015, mot några hundra tusen 2009. Brodin och Andersson lyfter fram två skäl till att marknaden för äldreomsorg växer; att människor i Sverige lever längre och behöver stöd i hemmet fler år, samt att behoven växer snabbare än resurserna inom omsorgen – vilket medfört platsbrist på äldreboenden och färre timmar i hemtjänsten.

– Om kommuner skär ned på serviceinsatser och förväntar sig att äldre personer själva ska köpa det på öppna marknaden kan det resultera i en mer ojämlik fördelning mellan rika och fattiga äldre personer, menar Helene Brodin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV