Startsida - Nyheter

Allt fler kvinnor i Förenade arabemiraten idrottar

Idrottskonferensen pågår i två dagar och öppnades på måndagen av landets minister för tolerans shejk Nahyan bin Mubarak som sade att idrott och sport är av avgörande betydelse för att hantera viktiga samhällsutmaningar. På måndagen presenterades också ett nytt initiativ för att utbilda tränare. Genom ett nytt program ska kvinnor kunna utbilda sig till tränare med kunskaper i idrott och träning, hälsa och näringslära bland annat.

Den flerfaldiga olympiska mästaren konståkaren Michelle Kwan från USA, Maria Teixidor Jufresa, FC Barcelonas vice-ordförande, och Kate Bosomworth som bland annat jobbat med den brittiska kampanjen This girl can, är några av de internationella gästtalarna. Från regionen finns den jordanska simmaren Samar Nassar och Raha Moharrak, den första saudiska kvinnan att bestiga Mount everest med bland gästerna, liksom konståkaren Zahra Lari från Förenade arabemiraten.

Houriya Taheri håller i en workshop under konferensen och hon har varit en viktig drivkraft i utvecklingen av damfotbollen i landet. Hon är den första kvinnan i arabvärlden att få tränarlicens och är assisterande förbundskapten för Förenade arabemiratens fotbollslandslag. Hon var en gång rankad som den bästa målvakten i arabvärlden men påbörjade sedan sin tränarkarriär och har varit med och etablerat landets fotbollslandslag, samt bidragit till att sprida fotbollen – numera finns åtta fotbollsklubbar i landets högst liga. När Taheri började spela fotboll fanns bara sju registrerade spelare, i dag finns alltså över 2 000 aktiva spelare.

En av de emiratiska fotbollsspelarna är Amal Al Rabeea som har spelat sedan hon gick i sexan, och har sedan dess spelat både i internationella och regionala turneringar.

– Det har blivit mer accepterat i samhället för emiratiska kvinnor att spela fotboll, säger hon till tidningen The National.

Antalet hockeyspelare i landet är betydligt färre – bara 20 stycken i dagsläget. Maryam Al Mazrouei spelar forward i Förenade arabemiratens hockeylandslag som har varit registrerade i internationella hockeyförbundet sedan 2001. 21-åriga Maryam Al Mazrouei har haft stort stöd hemifrån:

– Min pappa har stött mig till fullo. Han spelade hockey när han var på college i USA, säger hon till The National.

Ett av problemen som de har är – likt situationen för många hockeyspelare i Sverige – att få istid i konkurrens med herrarna. Det finns bara en hockeyrink i Abu Dhabi, och den är bokad för herrarna.

– Vi spelar hockey gratis. Det är en hobby och vill skulle verkligen vilja ha mer istid och kunna spela hockey professionellt, säger Fatima Al Ali som också spelar i landslaget, och som till vardags spelar i klubben Abu Dhabi storms.

Fatima Al Ali blev känd för en större publik när hon i början av året fick inleda en NHL-match mellan Washington Capitals och Detroit Red Wings genom att ceremoniellt släppa pucken på isen. Al Ali är förutom hockeyspelare också sportfotograf och hennes selfie tillsammans med sin favoritspelare, Alex Ovechkin i Washington capitals och svenske Henrik Zetterberg alldeles innan hon släppte pucken blev viral.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV