Startsida - Nyheter

Riktlinjer kring assisterad befruktning DO-anmäls

Sex organisationer anmäler nu Sveriges kommuner och landsting (SKL) till Diskrimineringsombudsmannen för diskriminerande riktlinjer om assisterad befruktning. De menar att riktlinjernas åldersgränser diskriminerar både samkönade och olikkönade par, men också ensamstående kvinnor. Dessutom menar de att språket kan begränsa transpersoners rätt till assisterad befruktning.

– Det finns flera problem med SKL:s riktlinjer, säger Frida Sandegård, RFSL:s förbundsordförande, i ett pressmeddelande. Människor riskerar att diskrimineras utifrån ålder, sexuell läggning och könsidentitet och det vill vi att diskrimineringsombudsmannen ska titta på.

Transpersoner har rätt till assisterad befruktning, men enligt Sandegård har det uppstått en osäkerhet hos hälso- och sjukvårdspersonal i praktiken som leder till att transpersoners behandling dröjer i onödan.

De organisationer som har anmält är RFSU, RFSL, Malmö mot diskriminering, Byrån mot diskriminering Östergötland, Örebro rättighetscenter och Föreningen längtan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV