Startsida - Nyheter

Anna Lindh-priset till Mina Dennert för #jagärhär

Författaren och journalisten Mina Dennert tilldelas årets Anna Lindh-pris för sin nätaktivism. Dennert skapade Facebook-gruppen #jagärhär som är flerfaldigt prisad, bland annat med Rättviseförmedlingens rättvisepris, Aftonbladets Svenska hjältar och Faktums integrationspris.

Anna Lindh-priset delas ut årligen till en person eller grupp som har arbetat eller arbetar i Anna Lindhs anda för demokrati och mänskliga rättigheter. Så här motiverar styrelsen för Anna Lindhs Minnesfond årets beslut:

”Mina Dennert har genom sitt arbete i Facebook gruppen #Jagärhär inspirerat till att fler börjat ta plats i kommentarsfälten och börjat säga emot i de trådar som vi annars undviker. Pristagaren ska i sitt engagemang ha visat övertygelse och civilkurage och därigenom inspirerat andra att stå upp för dessa värderingar. Och detta passar väl in på Mina Dennert.”

Utdelningen kommer att ske i samband med ett seminarium den 11 september om hur nätet både utvecklar och utmanar arbetet med mänskliga rättigheter.

Dennert kommenterar tillkännagivandet av priset på sin egen Facebooksida. Hon skriver bland annat:

Det finns några få som tjänar på att vi är rädda för varandra, som medvetet skrämmer den ena gruppen för den andra. Och vi andra är alla förlorare; alla vi som blir utsatta, men också alla som luras till att hata.

För de som hatar kommer inte att få ett bättre liv även om allt de är rädda för försvinner, men det är lätt att skrämma människor för någon de aldrig ser. Någon de aldrig träffar. Någon de aldrig får lära känna.

Det är vad vårt arbete går ut på, och vi är många som kämpar för att överbrygga de här gapen, det här utanförskapet. För tvärtemot vad de själva säger, att Sverige är deras land, är ingen så utanför som den som är rädd.

Men det går att minska avstånden. Vi gör det varje dag i #jagärhär.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV