Nyheter

Arbete ställs mot miljö i Trumps populistiska miljöpolitik

I Paris 2015 enades världens ledare till slut kring ett globalt klimatavtal med syfte att minska växthusgasutsläppen kraftigt och snabbt. Donald Trumps presidentorder ska sätta stopp för Barack Obamas klimatpolitik och häva den handlingsplan för klimataktion som antogs under förra mandatperioden. Denna presidentorder möter, liksom flera tidigare, protester och redan pågår försök att genom domstolsorder häva ordern. Miljörättsorganisationer anser att den strider mot landets konstitution.

President Trump sade att han initierar en ”ny era i amerikansk energiproduktion” som ska ”stoppa kriget mot kolet”. Kolet står för cirka 25 procent av landets totala utsläpp och 80 procent av utsläppen från kraftverk.

De flesta bedömare är dock eniga om att omställningen mot en koldioxidsnål ekonomi kommer att fortsätta både i USA och globalt. Kina har nämligen sagt att landet håller sin del av avtalet trots USA:s nya politik. President Trumps klimatpolitik utmanas inte minst av delstater som Kalifornien, som har sin egen lagstiftningsmakt när det gäller kontrollen över utsläppen.

Feministiskt perspektiv ställde tre frågor till författaren och miljörättsdebattören, Shora Esmailian.


Trump gjorde som han lovade, skrev under presidentorder och ”stoppade kriget mot kolet”. Vad innebär detta för klimatförändringen och kampen att bromsa den?

– Många försöker sätta upp en motsättningen mellan arbete och kamp mot klimatförändringar. Och de arbetare som drabbats av att kolindustrin gått allt sämre de sista årtiondena i USA drabbas så klart av att man stänger kolgruvor. Men att Trump nu satsar på kolet är både ett populistiskt och dumdristigt drag, dels för att det rent ekonomiskt inte finns så stora utsikter för en blommande kolindustri i USA, men också för att man häller bränsle på den eld som håller på att värma upp planeten. Det blir mer utsläpp av växthusgaser som kommer att påskynda en redan accelererande uppvärmning.


Ett led i Trumps populistiska politik lyder: ”USA:s tillväxt ska prioriteras högre än klimatarbetet”. Men är det inte det USA har hela tiden gjort? Vad betyder det han säger i praktiken?

– När det kommer till klimatkampen måste kravet vara en rättvis omställning till en fossilfri ekonomi. Den 29 april, när klimatrörelsen i USA anordnar People’s Climate March för andra gången är det just under parollerna ”klimat, arbeten och rättvisa”.


Blir det fler jobb som han lovar och tror? Finns det någon ”ren” kol som han upprepade gånger talat om?

– Det finns inget rent med kolet i nuläget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV