Den ekonomiska ojämlikheten i världen ökar, enligt en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam. I dag äger världens åtta rikaste personer lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen.
Skillnaden mellan fattiga och rika i världen ökar. Det visar en rapport från hjälporganisationen Oxfam som släpptes i och med öppnandet av Världsekonomiskt forum i Davos, ett årligt möte mellan näringslivsledare och politiker.
Rapporten visar att världens åtta rikaste personer i dag äger en förmögenhet på 426 miljarder dollar, lika mycket som världens fattigaste hälft. Samtidigt växer världens rikaste personers förmögenheter såpass snabbt att det endast kommer att dröja runt 25 år innan världen kan se sin första dollarbiljonär. En sådan förmögenhet räcker 2 730 år, om dess ägare spenderar en miljon om dagen.
Förra året rapporterade Oxfam att världens 62 rikaste personer ägde lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning. Men ny data för över förmögenhetsdistribution, bland annat för Kina och Indien, visar att den fattigaste delen av världen har mindre tillgångar och mer skulder än vad man tidigare trott. Om denna data hade varit tillgänglig förra året beräknar Oxfam att de nio rikaste personerna hade ägt lika mycket som världens fattigaste hälft.
Oxfams metoder har dock kritiserats för att vara otillräckliga. Bland annat beräknas förmögenhet som tillgångar minus skuld, vilket gör att förmögna, men belånade, personer uppfattas som mindre förmögna än vad de egentligen är.