Bahar Pars spelar en av huvudrollerna i En man som heter Ove, filmen som har två nomineringar inför Oscarsgalan.
Efter det inreseförbud president Trump infört ser det ut som att Bahar Pars inte kommer att tillåtas resa in i USA. Inresereglerna som den nya presidenten fattat beslut om innebär att USA inte ska ta emot några syriska flyktingar, och under 90 dagar inte kommer utfärda några visum från sju länder där merparten av befolkningen är muslimsk. Ett av de sju länderna är Iran.
– Att jag missar en glittrig gala är egentligen inte så viktigt. Det som händer nu är på riktigt. Det här är ett sätt för USA att bygga murar. Det är rasism och rasism är jättefarligt. Nu är det viktiga att vi kämpar emot. Strukturer som människor byggt upp under lång tid är nu på väg att raseras på några dagar, säger Bahar Pars till Dagens nyheter.
Hennes rollkaraktär i filmen är Oves iranska granne Parvaneh. Pars flyttade själv till Sverige som 11-åring och tvekar nu om hon ska försöka medverka i prisceremonin, såsom tidigare planerat. Men inget är bestämt, först ska Pars tala med filmteamet. Oklarheter finns också hur filmteamet i övrigt kommer att agera, men både regissör Hannes Holm och skådespelaren Rolf Lassgård har signalerat att de kommer att åka till galan. Till SVT:s Kulturnyheterna säger Lassgård att de kommer protestera i någon form:
– Vi har bestämt att filmteamet ska ha en gemensam approach vad det gäller Trumps inreseförbud för iranier och Oscarsgalan, vad den är vet vi inte ännu. Allt tyder på att Oscarsgalan kommer bli väldigt politisk i år, säger Rolf Lassgård.
Pars säger till TT att det redan när filmen skulle marknadsföras var svårt med inresa.
– Visumet tog nästan två månader och jag fick inte åka på mitt svenska pass, det skulle inte förvåna mig om ingen som är född i Iran kommer in.
Sedan 21 januari 2016 kan svenska medborgare som också har medborgarskap i, eller har besökt länder som Iran, Irak, Sudan och Syrien inte använda det förenklade inresetillståndet ESTA, utan behöver söka visum. Den order som Donald Trump undertecknat innebär att inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA. Detta gäller på obestämd tid.
Därutöver förstärks granskningen granskningen av migranter och flyktingar, och under 90 dagar kommer inga visum kommer att utfärdas till människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen – de sju länder som Trump anser har stora problem med terrorism.
– Vilket blir nästa steg? Just nu känns det som upptakten till ett krig. Väldigt mycket står på spel i hela världen. USA har varit drömmarnas land, uppbyggt av människor från hela världen. Jag tycker att svenska politiker verkligen borde backa upp oss första generationen invandrarsvenskar, säger Bahar Pars.
Enligt Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) finns det flera otydligheter i USA:s beslut, inte minst vad gäller personer med dubbla medborgarskap. Utrikesdepartementet undersöker enligt SVT vad som gäller och hänvisar så länge till amerikanska ambassaden om någon undrar ifall hen är drabbad. Under måndagen samtalade UD USA:s chargé d’affaires David Lindwall.
– Han hade inga besked att ge hur det ser ut för dem som har dubbla medborgarskap och dubbla pass, sade Margot Wallström på en presskonferens på måndagskvällen.
– Vi förväntar oss att medborgare med svenska pass ska kunna resa fritt till USA, sade hon, rapporterar Expressen.
USA:s ambassad skriver dock i klartext på sin hemsida: ”Om du är medborgare i något av de här länderna så var snäll och boka inte in någon visumansökan och betala inte heller in visumavgiften i nuläget. Om du redan har ett möte inbokat så var snäll och kom inte hit. Du kommer inte att släppas in på ambassaden/konsulatet.”