Startsida - Nyheter

Barcelona i sorg efter brutala terrordåd

Tre personer har gripits för dådet på Las Ramblas men skåpbilens förare är ännu på fri fot, samtidigt som 15 av de skadade befinner sig i fortsatt livshotande tillstånd. I kuststaden Cambrils, 12 mil utanför Barcelona, genomfördes ett försök till liknande attack mot strandpromenaden Vilafortuny under fredagens gryning. Det rapporterar den spanska public service-kanalen RTVE.

I den andra attacken voltade bilen innan den nådde sitt mål och de fem män som färdades i bilen sköts ihjäl av medlemmar ur den regionala poliskåren Mossos d’Escuadra. Männen ska ha varit tungt beväpnade och burit bombbälten, som Kataloniens regionschef nu beskriver som falska. Minst sju personer skadades, inklusive en av poliserna. Mossos d’Escuadra misstänker att attentatet har samband med dådet i Barcelona, men kopplar det också till en explosion på måndagsmorgonen där en person dödades och flera poliser skadades. Detta i ett hus i Alcanar, som liksom Cambrils ligger i Tarragonaprovinsen.

Dåden har väckt stor sorg och bestörtning och många ledare, både globalt och lokalt, har uttalat sitt stöd och deltagande. På Twitter skriver Paris borgmästare Anne Hidalgo:

”#Barcelona och #Paris är städer av gemenskap, kärlek och tolerans. Dessa värderingar är starkare än den här fasansfulla och fega terrorismen.”

Barcelonas borgmästare Ada Colau twittrade ett liknande budskap:

”Barcelona stad av fred. Terrorn kommer inte uppnå att vi slutar vara de vi är: en stad öppen mot världen, modig och solidarisk.”

Journalistförbundet i Katalonien har uppmanat till återhållsamhet med bildpubliceringar efter terrordådet i Barcelona, och att inte sprida overifierad information.

Den katalanska feministiska nyhetsbyrån La Independent uttrycker sitt djupa avståndstagande från dådet, som terrorgruppen IS/Daesh har tagit på sig ansvaret för:

”Händelserna är ytterligare ett exempel på hur våldet i ett patriarkalt samhälle använder civilsamhället som måltavla och behandlar oss som legitima offer för att sända budskap som leder oss till rädsla för att leva på våra gator i mångfaldig gemenskap och vill få oss att ge upp vår mänskliga rätt att leva i fred. Vi är alla människor och måste motstå att dras in i en virvelvind av hat och förvirring.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV