För fem år sedan stod Eva Nordlund på barrikaderna i Barnmorskeupproret. Då var hon förtroendevald i Vårdförbundet. Nu manar hon kollegorna att bryta med Vårdförbundet och organisera sig på egen hand.
På stämman förra veckan beslutade Barnmorskeförbundet att förbundet på sikt ska bli en egen facklig organisation.
– Vi är en egen grupp, vi har en stark profession och identitet. Vi vill vidare. Det ger många barnmorskor uttryck för, säger Eva Nordlund, nu vice ordförande i förbundet, till Vårdfokus.
– Vi samarbetar med Vårdförbundet men är väldigt små i förbundet. Vi är 5 000 barnmorskor. Jag tror vi kan komma längre om vi inte behöver ta hänsyn till 100 000 sjuksköterskor och kan framhäva barnmorskans profession och kompetens, säger Eva Nordlund.
Barnmorskeupproret startade i Stockholm 2012, men blev snabbt landsomfattande, när erfarna barnmorskor larmade om omänskliga arbetsvillkor och en så dålig arbetsmiljö att de inte längre kunde garantera patientsäkerheten. Läget har inte förbättrats.
Barnmorskorna är fortsatt missnöjda med dels arbetsmiljö som bemanning och schemaläggning, dels löneutvecklingen i professionen.
– Det beror på att den löneutveckling som har skett nästan alltid har varit baserad på en barnmorskebrist – och inte på kompetens. Vi vill jobba med kompetensutveckling och kompetenstrappor kopplade till lön för att lyfta vikten av erfarenhet. Spetskompetens ska också generera något i lönekuvertet, säger Mia Ahlberg, ordförande i förbundet till Dagens Medicin.
Barnmorskeutbildningen är ett slags specialistutbildning som kräver sjuksköterskeexamen, inte sällan sker paradoxen att den nyutexaminerade barnmorskan får lägre lön än hen hade som sjuksköterska.
– Det är också en jättedålig drivkraft för att få sjuksköterskor att utbilda sig till barnmorskor. Du drar på dig mer studielån och när du sedan söker jobb får du lägre lön. Det är inte rimligt, säger Mia Ahlberg.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker att beslutet är olyckligt.
– Jag tror inte på splittring. Jag tror inte att konkurrensutsättning gynnar barnmorskorna. Jag tror inte att de blir så pass stora att det blir ett starkt fackförbund, säger hon till Dagens Medicin.
– När det gäller arbetsmiljöfrågorna så är det dem vi har drivit. Det avtal vi har i dag gäller även barnmorskor. Att lägga hela arbetsmiljöproblemet i Vårdförbundets knä tror jag är fel, säger Sineva Ribeiro, till Dagens Medicin.
Hon poängterar också att barnmorskorna är löneledande bland Vårdförbundets yrkesgrupper.
– Att då säga att de ojämställda lönerna är Vårdförbundets fel tror jag varenda människa ser att så är det inte, fortsätter hon.
Källa: Vårdfokus, Dagens Medicin, Arbetet.