Startsida - Nyheter

Birgitta Ohlsson tar strid om partiledarposten i Liberalerna

Jan Björklund har suttit tio år på partiledarposten i Liberalerna, eller Folkpartiet som det hette när han tillträdde. Nu utmanas han av feministen och tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson inför partiets landsmöte i november.

Även för två år sedan fanns de som ville se ett partiledarskifte från Björklund till Ohlsson, men då valde hon att inte utmana. Nu tror hon inte att Björklund med trovärdighet kan leda partiet i den riktning som skulle behövas för att locka de potentiella liberala väljare, medan hon själv har starkt stöd både utanför partiet och bland socialliberaler inom.

I SCB:s partisympatiundersökning, som presenterades på torsdagen, tappade Liberalerna 0,4 procentenheter. Det är uppenbarligen inte så att de väljare med liberala sympatier som lämnat Moderaterna efter den utsträckta handen till Sverigedemokraterna uppfattar Liberalerna som alternativet. Det konstaterade Birgitta Ohlsson i Aktuellt, där hon intervjuades om att Liberalerna i Uppsala län vill se en helt förnyad partitopp, och Ohlsson som ny partiledare. Kravet stöds av bland andra Liberalerna i Jönköpings kommun och Liberala ungdomsförbundet, medan Björklund har försvarare i såväl Jämtland som Skåne och även partisekreteraren Maria Arnholm kritiserar Birgitta Ohlssons beslut.

Förra året, i september, var det Birgitta Ohlsson som vaknade till avgångskrav efter att ha utmanat ett utspel av Jan Björklund, som då ville öppna för samarbete med SD. Det blev en stormig strid där Ohlsson fick lämna riksdagsgruppens styrelse, men sitter kvar i partistyrelsen, och det blev Björklund som tvingades byta strategi i sakfrågan. Sedan Anna Kinberg Batra öppnade för SD, och stod fast vid den linjen, har Moderaterna rasat i väljaropinionen. Politiska kommentatorer menar att moderatföreträdare kunde andas ut i går. Att förväntningarna, även om SD nu för första gången passerat M i SCB-undersökningen, var ett fortsatt och mycket större tapp.

När det gäller Liberalerna menar Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på liberala Sundsvalls tidning, att det finns ett starkt motstånd inom partiet mot Birgitta Ohlsson som person. Hon uppmanar medlemmarna att ställa sig frågan vad som är bäst för partiet och Sverige. Själv anser Mirjamsdotter att Ohlsson är bättre lämpad än Björklund och skriver att goda liberaler behöver lägga personstrider och lojaliteter åt sidan:

”Birgitta Ohlsson kan vara den som lyckas skapa det socialliberala partiet som många saknar i dag. Hon kan även vara den som lyckas ta tillbaks de Alliansröstare som gått till vänster.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV