Militären i Myanmar har i ett uttalande avvisat anklagelserna om att landets väpnade styrkor begått våldtäkter mot kvinnor och flickor ur muslimska folkgruppen rohingya och kallat rapporterna helt ”absurda”. Pramila Patten, FN:s särskilda sändebud som utreder förekomsten av sexuellt våld i konflikter, bekräftar dock vittnesmålen om sexuella övergrepp. I en intervju med CNN jämför hon brutaliteten med det sexuella våldet i Rwanda.
Ett uttalande av FN:s internationella migrationsorganisation (IOM) bekräftar att organisationens läkare har behandlat tiotals kvinnor som utsatts för ”våldsamma sexuella övergrepp” sedan augusti, och tillägger att siffrorna visar en fraktion av de verkliga händelserna.
Skye Wheeler, kvinnorättsutredare vid Human rights watch bekräftar också systematiska och utbredda våldtäkter och sexuella övergrepp och menar att våldtäkt har varit ett framträdande och förödande inslag i den burmesiska militärens kampanj för etnisk rensning mot rohingya.
Human rights watch har genomfört en omfattande rapport bestående av djupintervjuer med 52 utsatta kvinnor som har flytt Burma. Enligt rapporten har soldaterna våldtagit kvinnor och flickor under den stora attacken mot byarna, men också flera veckor i dessförinnan. Enligt vittnesmål bar våldtäktsmännen militäruniform. I sex fall dokumenteras gruppvåldtäkter, enligt överlevandes berättelser.
Enligt en rapport som USA:s förintelsemuseum och människorättsorganisationen Fortify rights publicerade tisdagen den 14 november finns det bevis på folkmord mot rohingya i Myanmar.
Enligt Human rights watch borde Internationella brottmålsdomstolen i Haag utreda Myanmars myndigheter för folkmord och brott som enligt både människorättsorganisationer och FN begås mot de mänskliga rättigheterna.