Startsida - Nyheter

Burkina Faso: 20 döda i terrorattack vid restaurang

20 personer dödades när väpnade män besköt kroggäster utanför den turkiska restaurangen Azis Istanbul i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Bland de döda finns två av angriparna, som enligt vittnen anlände i bil vid halv tio på söndagskvällen och ska ha tagit gisslan i byggnaden.

TT rapporterar att militär kallades in och att skottlossningen fortsatte in på småtimmarna. Kommunikationsministern Remi Dandjinou uppger enligt Reuters att angriparna misstänks vara militanta islamister. Tillvägagångssättet kopplas till en liknande attack i januari i fjol mot då 30 människor dödades och terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim tog på sig ansvaret. Men än är det för tidigt att säga, enligt Cristiano Lanzano, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Lanzano säger till TT att flera dåd med islamistiska förtecken genomförts de senaste åren i landets norra delar mot bland annat skolor och lokala myndigheter, men att det inte finns något betydande folkligt stöd i landet för grupperna som ligger bakom.

– Attackerna i Burkina Faso kan ses som en del i en strategi från Aqim, och andra jihadistgrupper, att öka sin närvaro och makt i hela den västafrikanska regionen, säger Lanzano.

Flera länder i regionen planerar en gemensam militär insats mot våldet från militanta islamister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV