Startsida - Nyheter

Vellinges beslut om tiggeriförbud överklagas

Civil rights defenders och Centrum för sociala rättigheter överklagar förbudet mot passiv insamling av pengar som Vellinge kommun röstade igenom på onsdagen. De menar att tiggeriförbudet, som enligt beslutet ska gälla på ett flertal platser inom kommunen, strider mot såväl ordningslagen som Europakonventionen och regeringsformen.

John Stauffer, chefsjurist på Civil rights defenders, konstaterar i ett pressmeddelande att kommuner får införa regler för att upprätthålla den allmänna ordningen på offentlig plats. Tillsammans med Centrum för sociala rättigheter ifrågasätterhan att det skulle utgöra en sådan ordningsstörning att ”sitta, eller stå på en plats och verbalt, eller genom en skylt, be en annan person om hjälp i form av pengar”.

Carina Wutzler (M), som är ordförande för kommunstyrelsen i Vellinge, har i medierna motiverat tiggeriförbudet med att kommuninvånare känner sig påhoppade och upplever personerna som ber om pengar som ett problem. Det motivet ligger dock utanför vad ordningslagen tar sikte på, menar John Stauffer:

– Syftet med ordningsregler är inte att människor ska slippa eventuella obehagskänslor de får av att konfronteras med fattigdom och utsatthet. Ordningslagen ska inte användas i politiska syften.

I praktiken bedömer Stauffer att ett tiggeriförbud främst kommer att påverka hemlösa personer som tillhör den romska minoriteten. Detta eftersom det blir svårt med gränsdragningar vid tillämpningen av förbudet.

– Hur går det att avgöra vem som tigger passivt och vem som på andra sätt ber om hjälp eller bara uppehåller sig i området? Förbudet innebär en överhängande risk för godtyckliga bedömningar och att romer utsätts för diskriminering, säger John Stauffer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV