Startsida - Nyheter

Dellösning nådd – danska landslaget spelar VM-kval

Förhandlingar har pågått natten mot måndagen med medlingsstöd av Dansk sportförening (danska motsvarigheten till Riksidrottsförbundet och LO. Lagkaptenen och spelarrepresentanten Pernille Harder skriver på Facebook: ”Det här är enighet. Jag är så stolt över styrkan i det här laget, och jag är stolt över alla spelare runt om i världen som stöttat oss. Jag tackar er från djupet av mitt hjärta. Nu kan vi fokusera på det viktigaste – att spela fotboll. Mot Ungern, VI är redo.”

”Äntligen, båda parterna är överens. På väg mot Ungern”, skriver Nadia Nadim, en av de andra stora stjärnorna och anfallare jämte Harder i det danska landslaget som i somras tog EM-silver i Nederländerna, på Facebook.

DBU:s elitchef Kim Hallberg är också glad över att ha nått en temporär lösning:

– Jag är mycket glad att vi har nått framgång. Både DBU och spelarna vill verkligen spela den här matchen.

– Jag skulle vilja kalla det ett hektiskt förlopp. Det råder det ingen tvekan om. Lyckligtvis kan vi gå vidare nu, säger han till danska TV2.

Det är oklart vad måndagens avtal består av men förhandlingar mellan DBU och landslaget kommer att återupptas senare i veckan, efter den viktiga kvalmatchen mot Ungern på tisdagskvällen. Det danska landslaget vägrade i förra veckan komma till det inplanerade landslagslägret för att sätta press på DBU i syfte att få till stånd ett förbättrat avtal där spelarna bland annat är anställda av förbundet i samband med landslagssamlingar och landskamper. Besvikelsen i det danska laget var stora när DBU i stället valde att ställa in fredagens träningslandskamp mot Nederländerna. ”Obegripligt” sade Pernille Harder i ett pressmeddelande och Nadia Nadim kallade det ”ett stort skämt”.


Stort stöd

Stödet har varit stort från fotbollsspelare runt om i världen. Lagkaptenen för herrlandslaget Simon Kjaer har tidigt stöttat damlandslaget och kritiserat DBU. På fredagen gav han damlandslaget sitt fulla stöd och på söndagen meddelade Spelarföreningen att herrlandslaget är beredda att avstå från en halv miljon danska kronor till damlandslaget:

- Kvinnor får inte ha sämre rättigheter än oss på grund av att de är kvinnor. Därför erbjuder vi att avstå från 500 000 (motsvarande omkring 640 000 svenska kronor) kronor per år, med krav på att DBU ger damlandslagsspelarna samma rättigheter som oss, säger Simon Kjaer, landslagskaptenen och fortsätter:

– Vi är landslag, och vi står tillsammans och tar ansvar för varandra. Nu måste DBU också leva upp till sitt ansvar. Vi ger dem en möjlighet att göra det och få detta avklarat med erbjudandet vi kommer med. För dansk fotbolls skull.

DBU har sagt att landslagsspelarna inte kan vara anställda av förbundet eftersom det inte är en arbetsgivare, men enligt Spelarföreningen så är det krav damlandslaget ställer inte annorlunda formulerat än det herrlandslaget har i avtal med DBU.

Stöd har också kommit från USA. Världsstjärnor som Alex Morgan, Megan Rapinoe och Meghan Klingenberg har alla skickat stöd på Twitter. Även spelare som Sara Björk, Ella Masar McLeod, och Verónica Boquete har skickat stöd, liksom svenska spelare som Caroline Seger och Kosovare Asllani.

– Vi har följt den här frågan, den är viktig. Jag tycker att spelarna gjort rätt när de tog striden, säger Asllani till SVT Sport.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV