Startsida - Nyheter

De vill synliggöra lesbiskhet i Norrland

Projektet Queering Sápmi har beviljats finansiering för nästa storsatsning. Därmed startar i dagarna Myter och verkligheter – En lesbisk odyssé, vilket innebär att det om ett år kommer att finnas ett lesbiskt rullande museum på vägarna.

Tanken är att museet ska besöka olika platser i Norrland för att berätta om lesbiska livsöden, historier, och visa fotografier och föremål. Men redan innan dess skall Sara Lindquist och Elfrida Bergman som båda är med i Lesbisk makt, arrangera hemliga lesbiska sällskapsmiddagar, fotografera lesbisk intimitet och forska i arkiven efter lesbisk historia att presentera.

– Vi har valt att fokusera på lesbiskhet i Norrland för att lesbiska ofta osynliggörs i hbtqi-historien och för att Norrland nästan alltid framställs som en plats hbqi-personer lämnar för att leva sina liv i städerna. Men det finns mängder av exempel på att det också varit tvärtom, att många hittat en fristad här och valt att leva hela sina liv här. Det vill vi synliggöra, säger Sara Lindquist i ett pressmeddelande.

- Det finns oerhört många exempel på hur queer historia osynliggjorts av ren okunskap, fortsätter Lindquist. Personal på museer behöver lära sig att se koderna och spåren. Hur många vet till exempel att slagdängan ”Swing it magistern – swing it”, strandpromenaden i Umeå, eller vägen mellan Kiruna och Nikkaluokta är lesbiska? Visst är det kittlande?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV