Startsida - Nyheter

Debattörer kräver sanningskommission om sexövergrepp

Tio debattörer vill på Svenska dagbladets debattsida att Sverige som första land i världen ska inrätta en sanningskommission mot sexuella övergrepp. Det är ett vedertaget sätt att arbeta i mål där mycket stora grupper av målsägare står inför stora grupper av förövare.

Ett försvinnande litet antal av våldtäkter i samhället leder till fällande domar mot förövaren. Bara 11 procent av anmälda våldtäkter klaras upp, och bara 10 procent av alla som sagt sig ha blivit utsatta för ett sexuellt övergrepp eller en kränkning väljer att anmäla. Därför är mörkertalet mycket stort, skriver debattörerna.

En sanningskommission är ett sätt att ge frågan om sexuellt våld och sexuella trakasserier dignitet som ett större och mer genomgripande problem än bara något som drabbar enskilda. På så vis får det status av ett samhällsproblem, argumenterar debattörerna, som presenteras som kulturpersonligheter.

Undertecknarna av artikeln är Nabila Abdul Fattah, Ulrika Good, Pernilla Hammargren, Johanna Linder, Mian Lodalen, Sofia Mirjamsdotter, Rojin Pertow, Vian Tahir, Laila Vianden och Katarina Wennstam.

Artikeln kan läsas här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV