Startsida - Nyheter

Diskriminerande äktenskapslag ogiltigförklarad i Taiwan

Äktenskapslagen, som i dag hindrar par av samma kön från att gifta sig, strider mot Taiwans konstitution. Det har landets författningsdomstol slagit fast och ger nu parlamentet två år att antingen förändra existerande lagstiftning eller stifta nya lagar som garanterar likabehandling, rapporterar BBC.

BBC:s Cindy Sui konstaterar i en analys från Taipei att parlamentet redan behandlar ett lagförslag om att legalisera samkönade äktenskap. Förlaget stöds av presidenten Ing-wen Tsai men lagstiftningsprocessen har stannat av, sedan framsteg i frågan väckt massprotester bland konservativa och religiösa grupper.

Hbtq-rörelsen hoppas nu, enligt Sui, att lagstiftarna ska nöja sig med att inkludera samkönade par i nuvarande äktenskapslagstiftning, men befarar att nya lagar som bara garanterar vissa rättigheter stiftas i stället. Motståndare till samkönade äktenskap propagerar för en folkomröstning, och hävdar att en så viktig fråga inte får avgöras av en grupp domare.

Om lagstiftarna inte har mött författningsdomstolens krav inom två år, kommer samkönade par att kunna gifta sig med domstolsbeslutet som grund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV