Startsida - Nyheter

Sexuella trakasserier inom vård och omsorg utreds av DO

Var fjärde undersköterska utsätts för sexuella trakasserier på sitt arbete. Därför kommer Diskrimineringsombudsmannen (DO) starta en tillsynsinsats av kommuner och landsting. Ett problem är att diskrimineringslagen inte gäller trakasserier från kunder eller brukare.

– Det är en viktig men skuldbelagd fråga. Många vill men vågar inte anmäla och uppge vad som har hänt, säger Johan Ingelskog, chef för avtalsenheten på Kommunal till Svenska dagbladet (SVD).

Förbundet har drivit flera ärenden som gäller personliga assistenter. Andra branscher där anställda möter kunder ensamma är inom städ- och hemservice. Det är i de flesta fallen kunder eller brukare som anmälan riktas mot.

– Där är vi ganska övertygade om att mörkertalet är stort, fortsätter Johan Ingelskog.

Hur arbetsgivare ska agera vid trakasserier eller kränkande särbehandling på arbetsplatsen finns uttryckt i de nya föreskrifter som kom förra året. Dessutom skärptes diskrimineringslagen vid årsskiftet. Alla arbetsgivare med fler än 25 anställda måste ha skriftliga rutiner för att motverka och hantera sexuella trakasserier. Alla arbetsgivare har även sedan tidigare utrednings- och åtgärdsskyldighet när en anställd uppger att hen blivit utsatt för trakasserier.

DO ska 2018 i en stor tillsynsinsats mot samtliga kommuner och landsting se om arbetsgivarna lever upp till sina skyldigheter.

– När det snart gått ett år är det viktigt att se om dessa stora arbetsgivare har gjort arbetet eller inte. Om det uppstår misstanke om trakasserier är det viktigt att man vet hur man ska hantera detta, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet till SVD.

LO-rapport bekräftar utsatthet

Förra året anmäldes 31 fall av sexuella trakasserier till DO. På frågan varför inte fler anmälningar når DO, svarar Martin Mörk i SVD:

– Diskrimineringslagen gäller trakasserier på arbetsplatsen från chefer och kolleger, inte exempelvis kunder. Ett annat skäl är att det är facken som ska ha detta i första hand och att man gör rätt som vänder sig dit i stället för till oss.

Sexuella trakasserier förekommer i alla branscher. Statistiken visar att kvinnor i tjänstemannayrken och arbetarkvinnor drabbas ungefär lika ofta av sexuella kränkningar eller anspelningar från chefer eller kollegor. Kvinnor i arbetaryrken riskerar dock oftare att kränkas av kunder, gäster, brukare eller patienter, enligt en rapport från LO från i somras.

– Jag blir väldigt oroad över att allt fler arbetar ensamma, framför allt i någon annans hem. Du är oerhört utsatt när du inte vet vad som väntar när du öppnar dörren, sade Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande i samband med att rapporten presenterades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV