Startsida - Nyheter

Dödssiffran befaras stiga efter katastrofen i London

Khadija Saye, en lovande konstnär och Mohammed al-Haj Al som lyckats undkomma fasan i krigets Syrien, var de första dödsoffren att namnges på torsdagen. Båda var 24 år.

Khadija Saye skrev på Facebook att hon och hennes mamma, som bodde på 20 våningen, båda var instängda av elden: ”Snälla be för mig, det brinner i mitt hus. Jag kan inte lämna lägenheten. Snälla be för mig och min mamma” skrev hon rapporterar the Guardian.


Explosivt förlopp

Mohammed al-Haj Ali, som läste till civilingenjör, försökte få tag på sin familj i Syrien och pratade med en vän vid 3.30-tiden på morgonen, ett par timmar efter att brandkåren larmats.

– Han sade: ”Hjälp mig. Snälla hjälp mig. Berätta för min familj att jag älskar dem”. Han lät väldigt rädd, säger hans vän till the Guardian.

Solidaritetsgruppen Syria solidarity campaign säger att Mohammed al-Haj Ali flytt till Storbritannien från Syrien:

– Mohammed kom till det här landet för att vara i säkerhet och Storbritannien misslyckades med att skydda honom.

17 har bekräftats döda men dödssiffran väntas stiga och befaras nå över 60 rapporterar BBC, som hänvisar till en brandexpert som sagt att hen hoppas att dödssiffran inte blir tresiffrig. Att branden kunde bli så katastrofal och utvecklas så snabbt som den gjorde tros ha att göra med att när höghuset renoverades förra året så isolerades det utvändigt med icke-brandsäkert material. Brandexperter har också pekat på att det uppstår en luftglipa mellan ytterpanelen och isoleringen som bildar något som kan liknas vid en skorsten. Branden har kunnat få ett explosivt förlopp och spridits via utsidan från våning till våning snarare än inifrån. Därmed blev också den säkerhetsföreskrift som de boende fått – att vid brand stanna kvar i sina lägenheter – en dödsfälla. Enligt de första uppgifterna saknades sprinklers och flera vittnen säger att de inte hört några brandvarnare eller alarm utan att de väckts av sina grannar som bankat på dörrar.


Ignorerad oro

Branden startade vid 1-tiden på natten mot onsdagen och muslimska boende i huset som fastar under ramadan kan ha räddat många då de var uppe för att äta sitt sista mål innan solen gick upp. De var därmed vakna och kunde känna brandlukt och rök och kunde väcka sovande grannar. Vreden har varit stor hos de boende. Många har vittnat om hur deras oro över brandsäkerheten i byggnaden ignorerats under lång tid. Brandsäkerhetsexperter har pekat på att brandsäkerhetsregelverk inte har uppdaterats på tolv år. Och 2009 härjade en brand i ett annat höghus, Lakanal house, där sex personer dog. Även i den branden ska utsidans beläggning ha varit en orsak till brandens svåra förlopp.

En oberoende utredning har utlovats av premiärminister Theresa May. Tragedin har redan kallats för Mays Katrina, med hänvisning till hur Katrinakatastrofen i USA felbehandlades av dåvarande president George W Bush. Liksom i Katrinakatastrofen är det fattiga människor och människor som rasifieras som framför allt har drabbats. The Guardian skriver i en ledarartikel hur Theresa May inte visat något av det ledarskap som krävs vid en katastrof av det här slaget. Först på onsdagskvällen kommenterade hon tragedin och först på torsdagsmorgonen åkte hon till platsen och väl där tog hon inte kontakt med överlevande, anhöriga eller volontärer på platsen. ”Bara en timme senare kom Jeremy Corbyn dit. Han lyssnade på människor, kramade dem, han lovade att ta reda på sanningen och sade att han skulle tala för dem. Theresa May kunde ha sagt och gjort allt det, men hon gjorde det inte”, skriver the Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV