Startsida - Nyheter

Efter 113 år får Golfförbundet en kvinna som ordförande

Maria Möller valdes enhälligt till Svenska golfförbundets nya ordförande i helgen och tar över efter Christer Bergfors. Det är första gången i förbundets 113-åriga historia som en kvinna väljs till ordförande.

Varför har det då tagit så lång tid att få en kvinna på posten? Maria Möller säger till tidningen Svensk golf att hon inte har något riktigt svar på det:

– Jag kan omöjligt svara på varför det tagit så lång tid. Men det viktiga tänker jag är att man har tagit steget nu. Sedan ska det inte ha någon betydelse om det är en man eller kvinna, men å andra sidan är det tyvärr så inom golfen och idrotten, att det är för få kvinnor på ledande positioner. Det är olyckligt och då får vi hoppas att vi kan föregå med gott exempel här och att det kanske kan inspirera andra idrotter och golfklubbar, säger Maria Möller.

I ett pressmeddelande säger hon att hon vill göra golfen mer tillgänglig:

– Vi har en fantastisk idrott med unika värden, men fortfarande finns det myter om vem golfen är till för. En av frågorna jag brinner för är att synliggöra att golfen är en idrott som välkomnar alla.

Maria Möller har gjort en snabb karriär inom förbundet, och har suttit i dess styrelse i två år. Hon är vice vd och förhandlingschef för Skogs- och lantarbetsgivareförbundet (SLA). Efter förbundets årsmöte har också en styrelse med en majoritet kvinnor valts. Styrelsen består nu av fyra kvinnor och tre män.

– Att golfen väljer sin första kvinnliga ordförande sänder naturligtvis en viktig signal och visar att golfen följer och driver utvecklingen kring jämställdhet inom idrotten. Det rimmar väl både med SGF:s förändringsarbete inom Vision 50/50 och med Riksidrottsförbundets jämställdhetsmål för hela Idrottssverige, säger Maria Möller.


Mångfald och integration

I en intervju i tidningen Svensk golf som publicerades i mars i år berättar hon att hon tycker att det är viktigt att göra sporten mer inkluderande:

– Jag står bakom alla de frågor som vi har specificerat i verksamhetsinriktningen. Men generellt sett så tror jag mycket på att vi måste bli bättre på att bli mer inkluderande inom golfen. Det är mycket fokus på vårt 50/50-projekt, och det är bra men jag tror att vi behöver dra det längre än så. Vill vi anses som ett modernt förbund och accepteras som folksport så måste vi förutom jämställdhet också fokusera på mångfald och integration, sade hon då.

Svenska golfförbundets Vision 50/50 är ett jämställdhetsarbete som bland annat syftar till att förändra könsfördelningen inom förbundet och inom svensk golf. Under förra årets möte för European Women and Sport som arrangerades av Riksidrottsförbundet, Centrum för idrottsforskning och Sisu idrottsutbildarna i Stockholm, berättade Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson att andelen kvinnor inom golfen var nedåtgående. Då var andelen kvinnor 28 procent, men några år tidigare var siffran över 30 procent.

– Vi tittar på detta. Bara nio procent av ordförandena för klubbarna är kvinnor.

– Den genomsnittliga spelaren heter Anders och är 60+, sade Gunnar Håkansson då.

Han pekade också på de traditioner som golfen springer ur. Golfen har långa anor och spelades redan på 1700-talet i Skottland. Det har länge varit en sport för män, konstaterade Håkansson:

– Kulturella normer kan vara svåra att upptäcka och att förstå.

– Vår agenda nu är att ”sluta prata och börja göra”, sade han.

Golfförbundets mål för 2020 är att 10 000 fler kvinnor ska börja spela golf, jämställda styrelser där 35 procents kvinnor är ett delmål och att projektet Vision 50/50 ska arbetas med inom 200 golfklubbar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV