Startsida - Nyheter

Elitettanmatch flyttades för att göra plats för herrkubb

Elitettanmatchen mellan Holmalunds IF och Mallbacken spelades inte på Brogårdsvallen som är Holmalunds hemmaarena. Detta då herrlaget sedan tidigare planerat in en kubbturnering för sina sponsorer på fotbollsplanen den dagen. När det i helgen uppmärksammades att Holmalunds IF hade flyttat från sin reguljära fotbollsplan till Mjörnvallen i Alingsås väckte det stor uppmärksamhet och kritik. I ett inlägg med rubriken Vilken sjukdom har ni, Holmalunds IF? undrade skribenten hur det ens är möjligt. ”Jag får lite kräksmak i munnen. Inte så lite heller. För mig som följt Holmalund sen barnsben och det med full respekt så kan klubben bara sluta existera nu. Alla ungdomsspelare med föräldrar borde lämna föreningen med omedelbar verkan. Alla kommunala och statliga bidrag borde dras in. Detta tills sjukdomstillståndet gått över. För något är väldigt sjukt när ett elitlag inte får spela på sin hemmaarena för att ”– Herrarna hade bokat Brogårdsvallen för en kubbturnering.”


Går skilda vägar

Klubbledningen har förklarat det hela med att kubbturneringen bokades in innan Elitettans matcher var planerade, och att detta varit känt i ett halvår. ”Kubbturneringen som Holmalunds IF Herr arrangerar för sina sponsorer är en årlig återkommande turnering och datumet för turneringen var bestämd innan Elitettans matcher var planerade.”, skriver sektionsledningen på klubbens hemsida. Damlaget har också förklarat att de försökt vända det hela till något positivt.

– Det ska bara bli kul att byta, vi ska träna där redan ikväll och Mjörnvallens matta är ju jättebra. Det ska inte vara några problem, sade Holmalunds lagkapten Ronia Gustafsson i en intervju med Alingsås tidning innan matchen som Holmalund vann med 2-1 inför en rekordpublik.

Det tidigare fotbollsproffset Lisa Ek är en av de personer som reagerat på händelsen. På sin blogg skriver hon: ”Som spelare tänkte jag ibland 'va fan, kan folk bara sluta med hela den här feministgrejen! Låt oss bara spela fotboll. Vi behöver ingen som slåss för oss, vi slåss för oss själva genom att lira'. Ni som är spelare har all rätt att tänka så. Vi som inte längre behöver fokusera på att prestera på planen, vi som inte behöver anpassa oss, vi måste få ta fighten. Jag skiter i om Mjörnvallen är en av världens bästa fotbollsarenor. Jag struntar i om planen var bokad för kubb för 10 år sedan eller om damlaget i Holmalund i slutändan njöt av att springa ut på en golfgreen. Det här handlar om GRUNDPRIORITERINGAR! Finns det något herrlag med elitverksamhet där man prioriterar kubb med sponsorer framför sportsliga förutsättningar och att lira på hemmaplan? Hur tänker den människan som fattar beslutet att man ska lägga en turnering i kubb mitt i säsongen, PÅ matcharenan? Tänker hen 'Nu ska jag göra allt för att ge vårt elitlag så goda förutsättningar som möjligt'? Det har jag väldigt svårt att tro. Holmalunds damlag spelar i Sveriges nästhögsta serie, elitettan, borde inte alla förutsättningar ges till dem (så länge det inte äventyrar klubbens ekonomi eller värderingar)?”

Hon har också tagit reda på att det faktiskt finns en bana för just kubb. Som ligger hundra meter från fotbollsplanen som Elitettanlaget fick flytta ifrån. Sedan tidigare har det varit bestämt att Holmalunds damsektion går skilda vägar med föreningen och startar en egen renodlad damförening för att satsa på fotbollen.

– Absolut vill man ju bli prioriterad framför en kubbturnering och det är ju därför vi ser fram emot att bli en damförening där damfotbollen prioriteras oavsett vad, säger Amalia Arvidsson till SVT Sport.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV