Det lag som vinner guld i EM om några veckor får 12 miljoner kronor i prispengar. Portugal som tog guld i herr-EM kammade in hela 270 miljoner. Prisgapet mellan dam- och herr-EM är alltså 258 miljoner kronor.
Att de ekonomiska villkoren för dam- respektive herrfotboll skiljer sig åt är ingen nyhet. Men de massiva skillnaderna fortgår år in och ur ut ändå. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har ökat prispengarna till dam-EM jämfört med för fyra år sedan. Ytterligare 20 miljoner spenderas under detta EM, sammanlagt kommer 77 miljoner att delas ut under fotbolls-EM i Nederländerna. Ändå utgör prispengarna i EM i Nederländerna bara en bråkdel av herrarnas. Under herr-EM i Paris förra sommaren delades sammanlagt 1,8 miljarder kronor ut på lagen som deltog. Det är en ökning med en miljard från herr-EM 2012 till EM 2016. Många har reagerat på detta, inte bara i Sverige utan även i Norge. Norska landslagsstjärnan Ada Hegerberg säger till Dagbladet att skillnaden är för stor:
– Det är en för stor skillnad. Den är helt enorm, säger hon och fortsätter:
– Vi fotbollsspelare måste ha ambitionen att höja nivån på spelet. Vi kommer alltid att vilja bli bättre och det finns folk som arbetar för att få jämnare summa. Det kommer aldrig att bli exakt densamma, men att det finns så stora skillnader…Det borde inte vara nödvändigt. Om de har ambitioner att EM ska att bli större, så måste det kanske bli större summor för oss också, säger Hegerberg till Dagbladet.
Orimliga skillnader
Vad de svenska spelarna skulle få vid ett guld är oklart, eftersom Svenska fotbollförbundet inte avslöjar det, vare sig när det gäller dam eller herr. Vad tyskarna får vid ett EM-guld är däremot känt, vinner de EM får de 370 000 kronor vardera. Trots att det är en ansenlig summa är det drygt en tiondel av vad de tyska herrarna hade fått om de vunnit EM förra året. De hade då fått tre miljoner kronor. Att prispengarna ser så olika ut förklaras av att summorna som Uefa delar ut är så olika. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger i Expressen:
– Det är helt orimligt att det ska vara de här skillnaderna.
– Vi är beroende av hur Uefa och Fifa väljer att värdera och fördela ersättningar för de olika mästerskapen. Så vi får driva våra åsikter i olika forum att vi anser det måste till en förändring. Utmaningen är att det finns många fler parter än Sverige i det här, det gäller att vi får med oss fler länder som delar vår åsikt.
En annan aspekt på de ojämställda ekonomiska villkoren inom fotbollen är klubbarna. Det är klubbarna som lånar ut sina spelare till landslagsspel i mästerskap. Därför fick de herrallsvenska klubbarna förra året 19 miljoner kronor i ersättning. De damallsvenska klubbarna får noll kronor något bland annat Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård, är mycket kritisk till:
– Det är så klart helt orimligt, vi lånar dessutom ut våra spelare många fler dagar än de herrallsvenska klubbarna gör och får noll kronor för det, säger hon till Expressen.
Även Jessica Samuelsson, den säkra svenska landslagsförsvararen, ifrågasätter Uefas agerande:
– Jag önskar att Uefa var lite mer på vår sida, att det skulle vara mer jämställt. Men damfotbollen tar små steg framåt och jag hoppas att det blir bättre snart, säger hon.