Startsida - Nyheter

#EM2017: ”Första halvlek i finalen var den bästa jag sett”

Katarina Svensson, 54 år, bor i Malmö.

Nederländerna och Danmark bjöd på högklassig underhållning på söndagskvällen – hur vill du sammanfatta EM-finalen?

– Första halvlek var riktigt häftigt att se. Ett Holland som såg lite starkare ut men ett Danmark som inte ville ge upp detta än. I andra halvlek tyckte jag att Holland tog allt mer över efter Sherida Spitses 3-2-mål. Danskarna orkade inte mer och dessutom fick de ytterligare en skada på en nyckelspelare, Simone Boye Sörensen.


Vilka spelare stod ut och varför?

– Det var en fröjd att se Pernille Harders uppvisning till 2-2 målet. Världsklass! Och jag måste säga att jag gillar Vivianne Miedema, vilken fotbollsspelare! Vilken anfallare!


Vilka höjdpunkter minns du från detta EM?

– Höjdpunkter jag minns från detta EM: Det är så mycket, så jag har glömt bort många häftiga matcher men jag minns lagen som överraskade som till exempel Österrike med sin glädje och kärlek till fotbollen och styrkan att gå ända fram till semifinal. Jag minns Danmarks galna match mot Tyskland i kvarten där de vann och därför gick ända till final. Jag hävdar att hade Danmark inte fått alla nyckelspelare skadade hade de vunnit finalen mot Holland. Och jag måste även ta fram höjdpunkten: Islands hejaklack – ”vulkanen”.


Vad har varit mindre bra?

– När finalen spelades kunde jag inte släppa att Sverige inte gick längre i turneringen än till kvartsfinal. Och på något sätt har jag en sorg att Pia Sundhage ska sluta. Jag minns så väl det året när vi fotbollsälskare här hemma i Sverige skrek efter Pia Sundhage att komma hem och bli Sveriges förbundskapten. Hon betyder så mycket för svensk damfotboll. Jag tycker att det är så sorgligt att det slutade så här för Sverige i detta EM i Pias sista turnering med gänget.


Vilka spelare har stulit ditt hjärta?

– Det fanns många spelare som jag njöt av att se i detta EM. Jodie Taylor i England. Stina Blackstenius. Nadia Nadim, Simone Boye Sörensen och Pernille Harder i Danmark. Lieke Martens, Vivianne Miedema och Shanice van de Sanden i Nederländerna.


Hur betygsätter du detta EM i jämförelse med tidigare mästerskap?

– Jag har verkligen älskat att se detta EM med många överraskningar där de stora nationerna (förutom Sverige då) inte har mäktat med de små nationernas smarta och snabba kontringsfotboll. Bland annat Holland har verkligen imponerat på mig i detta EM.

– Jag har funderingar på om Nederländerna verkligen lade ner hjärta och själ som värdar för denna turnering. Var förberedelserna till 100 procent? Jag tänker på kvartsfinalen mellan Danmark-Tyskland som fick flyttas till dagen efter. Visst man kan inte rå för vädrets makter, men hade man verkligen tänkt efter, jobbat på att välja ut de bästa arenorna för en EM-turnering för den bästa förberedelsen?


Har du som supporter och damfotbollsexpert tips på hur en hanterar att mästerskapet nu är slut?

– Det blir alltid lika tom känsla efter ett mästerskap. ”Vad ska man nu göra”, typ. Men nu när jag sitter här och skriver så är jag redo för starten till höstterminen för damallsvenskan! Jag var redan i lördags och såg FC Rosengård spela en träningsmatch mot Kristianstad och FCR har två till träningsmatcher nu innan den spännande intensiva höstterminen börjar. Så det ser jag fram mot.


Jonna Valenzuela, 32 år, jobbar som lärare och bor i Malmö, men såg Sveriges gruppspelsmatcher på plats i Nederländerna.

Nederländerna och Danmark bjöd på högklassig underhållning på söndagskvällen – hur vill du sammanfatta EM-finalen?

– Första halvlek i finalen var den bästa jag sett. Båda lagen visade upp riktigt fin och spännande fotboll. Men sedan orkade inte Danmark hela vägen och Holland tog över helt och hållet.

Vilka spelare stod ut och varför?

– Jag som har sett Sanne Troelsgaard spela i Rosengård en hel vår blev ändå positivt överraskad av hur jävla bra hon är. Jag gillar allroundspelare och nu har hon visat att hon är grymt bra som yttermittfältare, innermittfältare, forward och ytterback. Wow!


Vilka höjdpunkter minns du från detta EM?

– Sverige mot Tyskland är helt klart min höjdpunkt. Att få se Sverige spela oavgjort mot Tyskland var helt klart det bästa. Sedan att Tyskland var sämre än vanligt skiter jag i. ”Bragden i Breda” kan leva kvar i kommande möten!


Vad har varit mindre bra?

– Mindre bra är så klart den dåliga reklamen för mästerskapet på plats. Bristen på skyltning till arenorna och kvaliteten på vissa av arenorna.


Vilka spelare har stulit ditt hjärta?

Shanice van de Sanden är den som jag imponerats mest av. Hon tar över platsen från Josefine Öqvist. Jag älskar snabba yttrar som dessutom showar loss och bara njuter av att stå i centrum.


Hur betygsätter du detta EM i jämförelse med tidigare mästerskap?

– Detta är mitt fjärde mästerskap som jag ser live. Det första minns jag knappt för då var jag barn. VM 2011 i Tyskland var skithäftigt. Men tyvärr kan inget slå hemma-EM 2013. Hade det inte regnat så förbannat mycket i Holland kanske jag kunnat njuta mer av tiden mellan matcherna.


Har du som supporter och damfotbollsexpert tips på hur en hanterar att mästerskapet nu är slut?

– Det är lätt att hantera att EM är slut för nu börjar äntligen allsvenskan igen. Och Rosengård möter LB07. Det blir fest!


Jessika Rylle Spångberg, 45 år, bor i Krokom i Jämtland.

Nederländerna och Danmark bjöd på högklassig underhållning på söndagskvällen – hur vill du sammanfatta EM-finalen?

– Galet spännande och bra – finesser, tempo och positiv fotboll med två anfallande lag. Med en nederländsk publik som höjde stämningen. Jag är imponerad av att Danmark hade sådan kvalitet och orkade så länge även om de var lite trötta i slutet. En tidig straff för Danmark men snabb replikering av Nederländerna satte ribban för resten av matchen. Stabila och sammansvetsade laginsatser där det också fanns individuella spelare som serverade fotbollsgodis. En fantastisk avslutning.


Vilka spelare stod ut och varför?

– Taylor i England som verkligen gör skäl för epitetet måltjuv, van de Sanden så klart, med sin styrka, snabbhet och fräckhet och stora spelglädje. Men det fanns många, Ramona Bachmann i Schweiz som slet så hårt, målvakten Stine Lykke Petersen i Danmark som flera gånger räddat Danmark, det är något visst med en målvakt som briljerar under straffläggning, även om hon gjorde en liten tabbe i sista matchen. Laura Feiersinger och Nina Burger i Österrike för sina snabba omställningar. Från Sverige så tycker jag att Stina Blackstenius verkligen har fått sitt genombrott och Jessica Samuelsson står stadigt.


Vilka höjdpunkter minns du från detta EM?

– Finalen var den självklara höjdpunkten, med den fantastiska orangea inramningen. Från svensk synvinkel flera av Stina Blackstenius genombrytningar. Alla skrällar är höjdpunkter, som den spännande gruppavslutningen i grupp C där det pendlade om Frankrike skulle gå vidare eller inte. En höjdpunkt var också att jag först nu fattade att Skottland haft svenskan Anna Signeul som förbundskapten från 2005. Att det var så jämnt och oförutsägbart. Skottland, Italien och Island spelade inte jämnt men de fick alla var sin riktigt bra match.


Vad har varit mindre bra?

– Det har varit lite mycket skador vilket är tråkigt för alla. Jag är lite besviken på Island som gjorde så bra i kvalet men inte räckte till i turneringen och kompenserade det lite hårt. Spanien spelar ju på flera sätt lysande med sitt passningsspel, men saknade Veronica Boquete och spetsen fram – jag tyckte att deras matcher var ganska tråkiga med ett evigt passande på mittfältet.

– Jag är lite ledsen över att man inte fick se Frankrike spela mer. Jag tycker om deras spel och skulle gärna haft dem i semin.

– Att Pia Sundhages sista mästerskap och svenska landslaget som jag älskar slutade i kvarten på ett inte alltför imponerande sätt. Även om det nu var mot ett glödhett Nederländerna.


Vilka spelare har stulit ditt hjärta?

Nilla Fischer har redan mitt hjärta i säkert förvar, även om hon inte gjorde någon större turnering denna gång. Amanda Sampedro i Spanien är en spelartyp och personlighet som går in i mitt hjärta, en spelevink och humörspelare som är som en ettrig iller. Henne ser jag gärna mer av (kan ingen ta henne till allsvenskan?). Men jag föll också för Troelsgaard och Harder, Troelsgaard påminner om Fischer i inställningen och Harder har en så läcker spelstil, som kombinerar spelskicklighet och styrka med ja, grace och värdighet känns som rätt ord. Sedan är det omöjligt att inte älska van de Sanden i Nederländerna.


Hur betygsätter du detta EM i jämförelse med tidigare mästerskap?

– Det är svårt att betygsätta för jag upplevde förra på plats och detta via tv:n. Fotbollsmässigt var antagligen detta EM bättre, finalen var strålande, det känns som damfotbollen utvecklats och jag har haft underbara stunder i tv-soffan och det har varit så kul att ha många andra som skrivit och intresserat sig eftersom vi har en tipsgrupp som följt EM tillsammans. Men jag tyckte inramning till EM i Sverige 2013 var väldigt bra med alla fanzones och det var speciellt just för att det var hemma. Jag åkte runt hela Sverige för att se matcher och det var fantastiskt roligt. Marschen till semifinalen i Göteborg mot Tyskland var fantastisk,– så svårt att jämföra.


Har du som supporter och damfotbollsexpert tips på hur en hanterar att mästerskapet nu är slut?

– Enkelt: Allsvenskan! Gå på matcher, följ på damallsvenskan.tv och kanske gå med i Rylles tipsgrupp och tippa? Sedan fortsätter man självklart man med sitt EM-samlaralbum och när det är fyllt sparar man det till nästa EM eller VM för att se hur lagen ändras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV