Prenumerera

Logga in

En barnmorska har inte rätt att vägra utföra aborter

I dag kom Arbetsdomstolens (AD) beslut i det så kallade barnmorskemålet. AD drar samma slutsats som tingsrätten och slår fast att Ellinor Grimmark inte har blivit diskriminerad på grund av sina åsikter i fråga om abort.

Barnmorskan Ellinor Grimmark, som vägrade utföra abort eller ge dagen efter-piller och kopparspiraler stämde Region Jönköpings län i maj 2014 efter att ha nekats anställning som barnmorska vid de tre sjukhusen i regionen.

Grimmark ansåg sig diskriminerad på grund av sin kristna tro, som hindrar henne från att medverka vid abort. Diskrimineringsombudsmannen, DO, valde att inte representera henne.

– Hennes religiösa intresse att inte utföra uppgiften kunde enligt vår bedömning inte försvaras i ljuset av det allmänna intresset att tillhandahålla aborträtten. Skyddet är inte obegränsat, staten har rätt att införa begränsningar, men de ska vara rättfärdigade och de ska vara proportionerliga. Det ska finnas tillräckligt starka skäl, sade Martin Mörk tidigare till Feministiskt perspektiv.

Tingsrätten avslog Grimmarks begäran om skadestånd och ansåg att en barnmorska ska kunna utföra aborter. Hovrätten valde att inte ta upp målet. I dag kom AD-domen som fastställer tingsrättens domslut: ”Arbetsdomstolen har funnit att det var E.G:s ’yrkesmässiga begränsningar’, och därmed inte hennes åsikter i fråga om abort, som varit av betydelse för regionens ställningstagande att inte anställa henne vid såväl Värnamo sjukhus som Ryhov och Höglandssjukhuset…”

Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, betonar vikten av att AD fastställer att abortvård ingår i barnmorskeyrket.

– Patientens vårdbehov och önskemål ska inte styras av att vårdpersonal vägrar att utföra vissa sysslor.

EU-parlamentariker Malin Björk (V) välkomnar också beslutet.

– Även om domen var väntad känner jag mig glad och lättad. Det får aldrig bli tillåtet att vägra utföra abortvård om man arbetar i svenska sjukvården. Det ska inte gå att kompromissa bort kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter, säger Malin Björk.

Malin Björk ingår i det tvärpolitiska nätverket All of Us, där progressiva EU-parlamentariker från olika partigrupper ingår. Gruppen står upp för aborträtten och andra frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

– Här i Europaparlamentet märker vi tydligt av det organiserade abortmotståndet och ser vilka förödande konsekvenser abortvårdsvägran kan få. I Italien, till exempel, vägrar sju av tio gynekologer att utföra abort. Förra året dog en kvinna på Sicilien i sviterna av ett missfall efter att hennes läkare vägrat utföra abort. Det är helt oacceptabelt, säger Malin Björk.

RFSU framhåller att Ellinor Grimmarks rättsfall ingår i en ny strategi från abortmotståndare och subventioneras av Alliance Defending Freedom (ADF). Organisationen är internationell och har bidragit med både skriftligt material och ekonomiskt stöd till barnmorskan och hennes jurister. ADF, som vill totalförbjuda aborter, har som uttrycklig strategi att verka i det dolda för att driva frågor om bland annat samvetsfrihet för att försvåra för aborter.

Grimmarks juridiska ombud uppgav tidigare att de ska överklaga till Europadomstolen.

– Risken för att domstolen ska gå på Grimmarks linje är mycket liten. Det finns beslut från Europadomstolen som bildar praxis och är tillämpliga även i det här fallet. Till exempel fick Storbritannien rätt mot två kommunalanställda som vägrade genomföra terapi för ett samkönat par och hänvisade till sin religiösa tro, konstaterar Kristina Ljungros, RFSU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV