Startsida - Nyheter

Engelsk förbundskapten sparkas för olämpligt beteende

Det engelska fotbollsförbundet FA skriver på sin hemsida att Mark Sampsons kontrakt har avslutats med omedelbar verkan. Skälet är att FA:s ledning först nu tagit del av en utredning som gjordes rörande Sampson för fyra år sedan då han ledde Bristol academy, skriver förbundet, det vill säga innan han påbörjade sitt jobb som Englands förbundskapten. Efter att ha tagit del av rapporten bedömer FA att det finns ”tydliga bevis på olämpligt och oacceptabelt beteende av en tränare”. Enligt Sports illustrated ska Samspon ha gått över den professionella gränsen i sin relation med flera spelare. FA menar i sitt uttalande på onsdagskvällen att det fortfarande inte finns något som stärker anklagelserna om rasism och trakasserier som den svarta fotbollsspelaren Eniola Aluko har riktat mot honom.

Sedan i augusti har Mark Sampson varit föremål för en öppen strid inom engelsk fotboll. Då framkom det att Eniola Aluko förra året anklagat Sampson för flera rasistiska uttalanden och trakasserier. Två utredningar gjordes, som kom fram till att Sampson inte gjort sig skyldig till några fel. Men i förra veckan meddelade en kommitté i det brittiska parlamentet att den kommer att göra en egen utredning av hur det engelska fotbollsförbundet har agerat i ärendet efter att Eniola Aluko, som är utbildad advokat, 2016 lämnat in ett klagomål mot förbundskaptenen gällande rasistiska uttalanden och trakasserier. Ett uttalande ska han gjort mot Aluko i samband med en landskamp för ett par år sedan. Då hon berättade för Sampson att delar av hennes familj från Nigera skulle komma och se matchen på plats ska han ha sagt: ”Bara de inte tar med sig ebola”. Aluko berättade också att Sampson vid ett annat tillfälle ska ha frågat Drew Spence, en annan svart spelare, hur många gånger hon gripits. Spence har nu bekräftat detta skriftligen.

Sampson har nekat till anklagelserna. På direkta frågor kring ebola-uttalandet har han helt nekat till att ha sagt något till Aluko, och han har också nekat till att hennes klagomål mot honom skulle vara orsaken till att hon under året inte blivit uttagen till landslaget. Han har dock ändrat sin berättelse. Från början menade han att Aluko missuppfattat honom, men senare hävdade han att han inte kunde minnas något samtal om ebola med Aluko. Fotbollsförbundet får nu skarp kritik från idrottsminister Tracey Crouch, rapporterar Sports illustrated:

– Det här är en röra och ställer väldigt allvarliga frågor huruvida de processer som FA har haft vad gäller rekryteringen av tränare har varit lämpliga, för hur har något som detta kunnat missas? FA gör rätt i att agera men det krävs försäkringar om att detta inte kommer att upprepas på någon nivå vad gäller tränarrollen.

Många frågor återstår kring FA:s agerande. Både kring rekryteringen av Sampson och hur de har hanterat de klagomål om rasism som riktats mot honom i snart ett år. När Sampson nu får sparken men för mycket äldre klagomål, för hans agerande innan han tillträdde som förbundskapten, försätter Eniola Aluko i en svår situation då hon nu anklagas för att ha orsakats hans fall utan att förbundet backar upp henne. I kommentatorsfält i brittisk press utsätts hon för hat, hån och rasism.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV