Prenumerera

Logga in

Ett liv är lika mycket värt i Järva som någon annanstans

Läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay avled efter att ha blivit påkörd av en drogpåverkad motorcykelförare på Järvafältet. I lördags hölls en manifestation, både för att hedra hennes minne och för att rikta uppmärksamhet mot ojämlikhet som leder till våld och otrygghet i förorterna.

– Efter att vår vän avled ville vi inte vara tysta. Vi ville inte att hon skulle bli en anonym siffra bland alla våldsoffer. Syftet med manifestationen var att fungera som en väckarklocka för att uppmärksamma dessa frågor.

Det säger Naile Aras, vän till Helin Burkaysom tillsammans med Burkays familj tog initiativ till manifestationen. Frustrationen är stor då problem med olovliga körningar på gångvägar redan hade påtalats av boende. Från polisens sida har förväntade åtgärder dock uteblivit, konstaterade Naile Aras i sitt tal.

Arrangörerna menar att staten inte tar sitt ansvar för att förbättra situationen i utsatta områden. Till Eggeby Gård i Kista, där manifestationen hölls, kom ungefär 300 personer som känner likadant. Den sociala ojämlikheten och bristen på poliser var frågor som engagerade deltagarna, av banderollerna att döma.

– Segregation och utanförskap har stärkts under de senaste åren, säger Naile Aras, och ojämlikheten leder till brottslighet och narkotikaanvändning. Nu vill vi att ansvariga myndigheter och politiker fokuserar på att få stopp på våldet.

Aras drar paralleller till hur mordet på Fadime Sahindal ledde till att frågan om hedersmord kom upp på dagordningen.

– Det väckte ett stort engagemang kring hedersproblematik från både civilsamhället och från politikerna. Det här kan också bli en väckarklocka. Vi vill att polisen är synligare och agerar snabbare, och att det satsas på att få stopp på narkotikahandeln. Vi vill att man sätter barriärer i områden där motorfordon är förbjudna. De skyldiga ska ställas inför rätta och ta konsekvenserna, men det är också en fråga som rör hela samhället, inte bara Stockholm utan även Malmö och Göteborg. Man har försummat de här områdena.

Vissa satsningar görs enligt Naile Aras, som också är politisk sekreterare för Vänsterpartiet, men det är inte tillräckligt.

– Vi har till exempel Rådet för mänskliga rättigheter, lärartätheten i Rinkeby har ökat i vissa skolor, och det byggs bostäder med lägre hyror för att folk ska ha råd att bo i hela Stockholm. Men det är ett långsiktigt arbete, och alla har ett ansvar. Vi ska vara extra vaksamma framöver, vi kommer följa upp hela processen, både mot förövaren och vad gäller åtgärder generellt. Vi kommer inte att avsluta här.

Motorcykelföraren är en 19-årig man som smet från platsen efter påkörningen, men senare kunde gripas på sjukhus. Han är enligt Expressen misstänkt för grovt vållande till annans död, olovligt brukande, rattfylleri under påverkan av droger, narkotikabrott och olovlig körning av en stulen motorcykel.

Enligt DN återstår ytterligare förhör med den misstänkte och även hans medpassagerare, som vittne. 19-åringen har i tidigare förhör erkänt att det var han som körde motorcykeln och att säger sig vara ledsen över det som inträffat. Det finns inga misstankar om att han skulle ha kört på Helin Burkay avsiktligt. I avvaktan på åtal befinner han sig på fri fot.

Hela Naile Aras tal på manifestationen mot våld i Järva, 22 april 2017:

Vi har samlats här i dag för att minnas Helin Burkay, tvåbarnsmamma, läkare och vår vän. Helin bodde här i Kista och måndagen den 3 april blev hon påkörd av en motorcykel när hon gick på en gångväg här på Järvafältet.

I fyra dagar kämpade hon för sitt liv men tyvärr avled hon till sist av sina svåra skador fredagen den 7 april. Motorcykeln som körde på Helin var anmäld som stulen och föraren var narkotikapåverkad.

Innan Helin blev påkörd av motorcykeln hade polisen fått samtal från andra personer i området som blivit störda av buskörningar och som var oroliga för att motorcyklar kördes i området. Trots det agerade inte polisen för att hindra motorcykelns framfart.

Denna händelse är väldigt tragisk, men tyvärr är det inte en ovanlig historia. Det har även tidigare förekommit olyckor med dödlig utgång.

Vi anser att staten inte tar sitt ansvar för att förbättra situationen i utsatta områden i Sverige. Det är områden där invandrade människor utgör en stor del av befolkningen och där segregationen och utanförskapet ökat de senaste åren. Vi vet alla att social utsatthet och brottslighet hänger ihop.

I samma takt som arbetslösheten, den sociala ojämlikheten och fattigdomen ökar, ökar även brottsligheten. Trots att människors liv är i fara görs inte de satsningar som skulle kunna vända utvecklingen, ännu en gång tvingas vi konstatera att en lika tragisk händelse någon annanstans i Stockholm skulle leda till större insatser.

Det viktigaste är att vända utvecklingen mot ett mer jämlikt samhälle som hänger ihop – vi bjuder in de ansvariga till samtal om vilka satsningar som behöver göras. Men det arbetet sker på lång sikt och kommer att ta många år. Vi måste även agera för att få stopp på det dödliga våldet, oavsett om det är skjutningar eller olyckor med dödlig utgång som den som drabbade Helin och andra.

Vi vill se ett slut på våldet i våra områden.

Därför efterfrågar vi följande av ansvariga myndigheter och politiker:

Det måste göras stora satsningar för att få ett stopp på våldet. Ett liv är lika mycket värt i Järva som någon annanstans och samhället måste visa det. Polisen måste vara synligare i Järva och agera snabbare när något händer. Det måste även satsas mer på att få ett stopp på narkotikahandeln som utgör grunden för så mycket annan brottslighet.

Ett stopp för motortrafiken på gångvägar. Vi vill se hinder som stoppar körning och patruller som ser till att körningarna slutar. Vi vill se högre straff mot dem som trots detta fortsätter begå brott med motorcyklar.

Vi vill se ett stopp på den ökande ojämlikheten och segregationen. Satsa på ungdomars utbildning och fritid i Järva. Förebygg utanförskapet genom att skapa en meningsfull framtid och fritid. Våld, rädsla eller oro för framtiden ska inte vara en del av vardagen i Järva – eller någon annanstans.

Genom satsningar kan vi få ett stopp på brottsligheten och våldet, och samtidigt bygga ett samhälle som är varmare, mänskligare och håller ihop. Det vore det bästa sättet att hedra Helins minne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV