Startsida - Nyheter

EU ett steg närmare ökat kvotflyktingmottagande

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor har med bred marginal antagit ett lagförslag om kvotflyktingsystem på EU-nivå. 37 röstade för, 20 emot och 3 röster lades ned. Feministiskt perspektiv har tidigare skrivit om förslaget som innebär att EU ska ta emot fler kvotflyktingar för vidarebosättning i Europa

Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, har varit huvudförhandlare i utformningen av det slutgiltiga förslaget, som skiljer sig markant från kommissionens ursprungliga text.

– Den här omröstningen sänder ett positivt budskap och visar att EU-parlamentet står fast i sitt stöd för ett kvotflyktingsystem på EU-nivå som är baserat på solidaritet och på humanitära behov. Det är ett stort steg framåt för alla oss som har jobbat för att skapa lagliga och säkra vägar för människor som behöver internationellt skydd, säger Malin Björk.

Ett utökat mottagande via kvotflyktingsystemet innebär inte att asylrätten inskränks för människor som tar sig till Europa på egen hand. FN-organ som UNHCR och IOM och människorättsorganisationer som Amnesty har varnat för risken att kvotflyktingsystemet ska användas så att vidarebosättning inom EU villkoras med att länder utanför EU:s gränser håller tillbaka flyktingströmmar. Så såg också det ursprungliga förslaget från EU-kommissionen ut.

– Det viktigaste är att parlamentet har avfärdat idén om vidarebosättning som ännu ett sätt för EU att kontrollera migration. Kvotflyktingsystemet kommer att fortsätta vara ett humanitärt svar på den globala flyktingsituationen, inte ett verktyg för EU för att uppnå utrikespolitiska syften eller kontrollera andra länders gränser, säger Malin Björk.

Enligt Malin Björks förslag är medverkan i kvotsystemet frivilligt för EU-länderna. ”För att så många flyktingar som möjligt ska vidarebosättas är det nödvändigt att lämna ovilliga länder bakom oss, och inte låta dem stoppa de länder som faktiskt vill stå upp för en human och solidarisk flyktingpolitik”, skriver hon i en artikel i Göteborgsposten som publicerades inför utskottsomröstningen.

Nu hoppas Björk att Sveriges regering ska backa upp parlamentets position i EU:s ministerråd, som fäller det slutliga avgörandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV