Startsida - Nyheter

EU påbörjar brexit-processen

Storbritannien begärde utträde ur EU den 29 mars. Nu ska EU-ländernas ledare spika EU-kommissionens förhandlingsmandat. Det sker på Europeiska rådets extra möte den 29 april samt när medlemsländernas EU-ministrar träffas i maj. Först därefter startar förhandlingarna, skriver Europaportalen.

En resolution har utarbetats av fyra politiska grupper och EU-parlamentets utskott för konstitutionella frågor. Den slår fast kraven för att EU-parlamentet ska kunna godkänna ett slutgiltigt avtal mellan EU och Storbritannien och Nordirland om landets utträde ur EU. Texten tas upp till debatt och omröstning på onsdag.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk hoppas att det blir ett tillfälle att diskutera verkliga alternativ till den rådande politiken som förs av EU.

– Brexit borde vara en väckarklocka. Det är dags att fråga sig vilket Europa medborgarna vill ha. De växande klyftorna, den social dumpningen och den katastrofala euro- och åtstramningspolitiken måste få ett slut om människor ska få förtroende för EU. Tyvärr finns det ett slags strutsbeteende där EU-ledarna kollektivt verkar ha bestämt sig för att sticka huvudet i sanden och bara vill gasa på med samma misslyckade politik, alltmedan högerextrema krafter inom EU, Ungern och Polen tillåts utveckla sina länder i alltmer auktoritär riktning. Det håller inte, säger Malin Björk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV