Startsida - Nyheter

EU-parlamentet fördömer Eritreas MR-brott i ny resolution

På torsdagen antog EU-parlamentet en resolution om Eritrea med fokus på Dawit Isaak. EU-parlamentet uppmanar den eritreanska regimen att frige svensk-eritreanske Dawit Isaak, journalist och mottagare av 2017 års Unesco/Guillermo Cano world press freedom prize.

Soraya Post, EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ (Fi), förhandlade för den socialdemokratiska S&D-gruppen, och fick igenom krav på bland annat:

  • Ett stopp för biståndsmedel från EU till den eritreanska regimen tills Dawit Isaak och andra politiska fångar frigivits.

  • Tills vidare ska de redan beviljade biståndspengarna enbart gå till civilsamhällets arbete för mänskliga rättigheter och demokrati.

– Vi fördömer beslutet att återuppta biståndet till Eritrea och att ge dem 200 miljoner nya euro. EU-kommissionen måste se till att pengarna inte går till den eritreanska statsmakten. De nu beviljade biståndsmedlen ska gå till civilsamhällets arbete för mänskliga rättigheter och demokrati. Inte ett öre ska gå till regimen innan de släppt Dawit Isaak fri och börjat respektera de mänskliga rättigheterna för alla eritreaner, säger Soraya Post.

I parlamentets resolution fördömer ledamöterna bland annat ”i kraftiga ordalag Eritreas systematiska, omfattande och grova brott mot mänskliga rättigheter”, förbudet mot oberoende medier, de svåra förhållandena vid frihetsberövanden, vilka angränsar till tortyr, religionsförföljelser, samt sexuella övergrepp på kvinnliga värnpliktiga. Kammaren påminner den eritreanska regeringen om att många av dessa övergrepp utgör brott mot mänskligheten, enligt

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001 och senaste livstecknet kom 2005. EU-parlamentet skriver att den eritreanska regimen bör upphöra med godtyckliga gripanden och frige alla samvetsfångar i landet, inklusive patriarken för den eritreanska ortodoxa kyrkan Abune Antonios, som suttit fängslad sedan 2007.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV