Startsida - Nyheter

Extra anslag räddar inte BB i Sollefteå

Sedan den 30 januari pågår ockupationen av Sollefteå BB i protest mot nedläggningen. Den fredliga ockupationen har fått stort stöd av allmänheten och kända personer i regionen. Nedläggningen av BB och kvinnosjukvården innebär i praktiken att nyblivna föräldrar tvingas resa 10-20 mil genom obebyggda orter med dålig mobiltäckning för att föda på andra kliniker, bland annat i Sundsvall. På vintertid kan denna resa innebära stora risker.

I tisdags presenterades nyheten att Vänsterpartiet, i förhandlingar med regeringen inför vårbudgeten, lyckats få igenom 500 miljoner kronor extra för att tillföras till den befintliga budgetsatsningen på förlossningsvård och kvinnors hälsa.

– Vi ser behov av fortsatta investeringar i förlossningsvården för att alla blivande föräldrar ska kunna ges en trygg vård, och för att de som arbetar i vården ska kunna få vettiga förutsättningar att ge den vård patienterna behöver, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Tillskottet kommer enligt regeringen att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd och ska användas till att stärka förlossningsvården och eftervården för förlösta kvinnor.

12 miljoner ska därmed gå till landstinget i Västernorrland. Det var beloppet som saknades för att hålla BB Sollefteå öppet. Men enligt Land ändrar det S-ledda landstinget i Västernorrland inte sitt beslut och BB Sollefteå kommer att förbli stängt. Detta eftersom extrainvesteringen enbart gäller det kommande budgetåret. Länsverksamhetschefen för kvinnokliniken säger till Land att: ”Den här engångssumman ändrar inte på något sätt situationen som den är. Det är ett politiskt beslut att förlossningen i Sollefteå är stängd.”


Sjukvården största frågan

Senaste opinionsundersökningen från Novus tyder på att sjukvården är en av de politiska frågorna som människor anser är viktigast.

”Sjukhuset utgör ett trygghetsnav som möjliggör framtiden att leva, bo och arbeta i vårt landskap. Vi kämpar för att vårt samhälle skall överleva på sikt, och för en människovärdig förlossning och akutvård på rimliga avstånd”, skriver BB-ockupationen på sin hemsida.

Gudrun Schyman, en av partiledarna för Feministiskt initiativ var bland de första politiker som stödde aktionen och uppmanade mammor i hela landet att stötta ockupationen. I en intervju med P4 Västernorrland sade hon inför BB-ockupationen:

– Jag tycker det är viktigt att stödja dem som höjer rösten emot den politik som innebär en stor oro för blivande föräldrar. Där man får som konsekvens att man ska behöva gå på kurs för att lära sig hur man ska föda barn i ett baksäte. Det tycker inte jag är värdig vård.”


Ockupationen av BB fortsätter

Den 26 mars genomfördes en mäktig manifestation i Sollefteå och den 28 mars reste BB-ockupanter från Sollefteå till Stockholm med sina krav för en bättre vård i hela Sverige och paroller som ”Stå upp för BB-ockupanterna – Sollefteås sak är hela Sveriges sak”. Manifestationen slutade utanför riksdagen.

Nu överväger BB-ockupationen att besöka S-kongressen i Göteborg för att visa sitt missnöje med hur de sköter landstingspolitiken i länet och hela Sverige.

Anna Marica Ek, presskontakt för BB-ockupationen, säger till Feministiskt perspektiv:

– Vi kommer självklart fortsätta ockupera tills BB i Sollefteå öppnar igen. Att politikerna i landstinget åter igen väljer att inte lyssna på befolkningen ger oss bara motivationen att fortsätta kampen. Vi ger oss inte, tillsammans är vi starka!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV