Startsida - Nyheter

Fanni Metelius får Anna-priset

Den sista januari meddelades att Anna-priset, ett stipendium på 100 000 kronor, i år går till Fanni Metelius. Det är ett årligt pris som uppmärksammar projekt med rörliga bilder ”som till innehåll, form, organisation och med stark konstnärlighet ger och gör en gestaltning av Kvinnokonventionens mål”. Anna-priset grundades 2014 av Women in film and television och UN Womens nationella kommitté Sverige med syfte att öka kunskapen om FN:s kvinnokonvention.

– Jag är så stolt och glad för detta pris, säger Fanni Metelius i ett pressmeddelande. Det är en stor ära och välbehövt stöd för att bli klar med filmen. Känns fint att få ett feministiskt stipendium. Vi har i arbetet med filmen skapat möjligheten att utmana sin traditionellt förväntade roll, både i teamet, i skådespelarensemblen och i de bilder vi skapat, och jag är glad att Anna-juryn ser detta. Jag hoppas att det arbete vi gör och den film som det genererar kommer skapa både nya samtal och inspirera till nya handlingar.

Juryns motivering lyder som följer: ”Anna-priset 2017 går till Fanni Metelius för filmen Jag vill inte bli gammal nu, en stark berättelse och en kompromisslös skildring av sexualitet, sårbarhet och aggressivitet, samtidigt som den ifrågasätter fördomar och stereotypa könsroller. Filmen gestaltar innovativt Kvinnokonventionens grundbult i artiklarna som icke-diskriminering, rätten till sin kropp och en jämställd arbetsmarknad. Att skriva, regissera, klippa och att också spela huvudrollen i sin första långfilm visar på ett mod och en drivkraft som imponerar. Fanni Metelíus är en värdig pristagare, som vi önskar all lycka och framgång.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV