De sex partierna i regeringens pensionsgrupp har enats om hur det fortsatta arbetet för jämställda pensioner ska bedrivas.
– För lite och för långsamt och för fegt, säger Lotten Sunna, socialpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ (Fi).
– Alla sex partier som står bakom pensionsöverenskommelsen är fast beslutna att vi tillsammans ska ha mer jämställda pensioner. Det är ett långsiktigt arbete och handlingsplanen är ett viktigt steg på vägen, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande med anledning av överenskommelsen.
Regeringens pensionsgrupp vill bland annat förenkla överföringen av premiepension mellan makar och se över grundskyddet i pensionssystemet. Sedan pensionssystemet infördes för snart 20 år sedan har grundskyddet inte setts över i sin helhet, konstaterar Strandhäll.
– Vi vet att många pensionärer har det tufft och 80 procent av de som har garantipension är kvinnor. En viktig del i det fortsatta arbetet är därför att skyndsamt se hur grundskyddet i pensionssystemet kan stärkas, säger hon.
Handlingsplanen bygger vidare på den kunskapssammanställning som pensionsgruppen presenterade i juni. Den slår fast att de ojämställda pensionerna är en konsekvens av ojämställda livsinkomster. Och här menar pensionsgruppen att det är viktigt att ha koll på vad som händer och fortsätta analysera faktorer som påverkar livsinkomsten. Det gäller till exempel deltidsarbetets utveckling för kvinnor och män, jämställdheten på arbetsmarknaden, uttaget i föräldraförsäkringen och tjänstepensionens utformning.
Fi:s socialpolitiska talesperson, Lotten Sunna, menar att pensionsgruppens förslag innebär att ansvaret för könsdiskrimineringen fortsätter att skyfflas över på individerna.
– Det är inte genom att överföra pensionsrätter till varandra som vi ska lösa ojämställdheten i pensionssystemet. Det är dessutom en allför liten del. Överföring av premiepensionsrätt mellan makar kan inte kompensera för att män får 50 procent mer i pension än kvinnor. Problemet är mycket större än så. Vi behöver sluta låtsas som om systemet är neutralt för den diskriminering som pågår genom ett helt liv och inrätta ett helt nytt pensionssystem. Ett system som garanterar en ekonomisk grundtrygghet för alla, inte bara dem som arbetat ett helt yrkesliv, heltid, i Sverige, med kollektivavtal och tjänstepension.
På sikt vill Fi se ett helt nytt pensionssystem, vilket partiet beskriver i en egen rapport, men akut menar Sunna att det behövs en rejäl höjning av garantipensionen:
– Förslaget innehåller inte en enda konkret åtgärd åt det faktum att alltfler svenska pensionärer, framför allt kvinnor och en växande grupp utrikes födda som riskerar att hamna i fattigdom, 355 000 enligt Eurostats senaste statistik. Det är dags att sluta fundera och börja agera! I början av 2017 höjdes pensionen, procentuellt mer för dem med hög pension och mindre för dem med låg. Så ökar klyftorna ännu något. Det duger inte för en regering som kallar sig feministisk.
Sammantaget får pensionsgruppens förslag följande omdöme av Lotten Sunna:
– För lite och för långsamt och för fegt.