Prenumerera

Logga in

Mexikos första feministiska radiostation startklar

Kvinnors röster, krav och förslag kommer att höras starkare i radiosfären via 106.1 på FM-bandet sedan den federala myndigheten för telekommunikation IFT gett sitt tillstånd till driften av den första feministiska radiostationen i Mexiko city.

I en historisk händelse, nära 96 år efter att den första radiosändningen genomfördes, och som resultat av den konstitutionella reformen för telekommunikation och radiosändningar 2013, meddelade IFT officiellt sitt beviljande av den första allmännyttiga radiostationen i landets huvudstad.

Detta utrymme, som inleder sändningar de närmaste månaderna, uppstår i huvudstaden medan feministrörelsen fortsätter kämpa för lika rättigheter för kvinnor och män, och samtidigt som den kvinnliga publiken blir allt mer kritisk och kräver massmedier som inte uteslutande kopplar samman kvinnor med moderskap, omsorg och reproduktion.

Enligt Margaret Gallagher, den irländska forskaren som specialiserat sig på att analysera medier ur ett genusperspektiv är det ”nödvändigt att bryta konceptuella och perceptuella hinder som skiljer könsfrågor från stora frågor när det gäller politikens utformning”, så den nya frekvensen kommer också att söka garantera kvinnors och flickors rätt att kommunicera.

Kollektiv och feministisk

Den nya radiostationen kommer att vara kollektiv och öppet feministisk. Med dessa principer erbjuds ett radioutbud som främjar feminismens värden: jämställdhet, frihet, rättvisa och värdighet; och bygger på grundpelarna som styr allmännyttiga medier: ansvar, medborgarnas direkta deltagande, social samexistens, jämlikhet och mångfald.

Radion kommer att drivas av Alliansen för kvinnors mänskliga rättighet att kommunicera, ett nätverk som består av tre organisationer från civilsamhället, Comunicación e información de la mujer (Cimac), Mujeres en rrecuencia och Salud integral para la mujer, samt Aimée Vega Montiel, akademiker och forskare vid Centrum för tvärvetenskaplig forskning inom vetenskap och humaniora på UNAM-universitetet.

Andan i denna allians är att främja jämställdhet och kvinnors och flickors mänskliga rättigheter inom medier och ny teknologi, vilket innebär att det nya radioutrymme kommer att främja kvinnors fulla medverkan på radiostationens alla nivåer.

I detta medium, bekräftar dess grundare, kommer kvinnor att finnas i ledningen, beslutsfattandet, produktionen av innehåll, kreativa roller, teknisk drift och administration; och de kommer dessutom producera feministiskt innehåll, med genusperspektiv, fritt från sexistiska stereotyper och utan att diskriminera eller kränka kvinnor och flickor.

Fler kvinnors röster

Med stöd av mandaten och rekommendationerna i Pekingplattformen, ett dokument som antogs av 186 länder 1995 och betonar mediernas pådrivande roll för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter – kommer alliansens medlemmar att stå upp mot ett centralt karaktärsdrag hos huvudstadsradion, frånvaron av kvinnors röster.

2015 registrerade Cimac:s medieobservatorium att av 28 nyhetskanaler i radion, drevs sju av kvinnor (Carmen Aristegui, Nora Patricia Jara, Patricia Betaza, Paola Rojas, Denise Maerker, Pamela Cerdeira och Lolita de la Vega); och två av könsblandade par (Alejandro Cacho och Pamela Cerdeira; samt Julieta Mendoza och Enrique Lazcano).

2016 kunde granskningen lägga till av Adela Micha, Karla Iberia Sánchez och Yuridia Sierra på listan över ledare inom radion.

Cimac-stuien visade att män framhävs i radioutbudet som politiska analytiker och som huvudpersoner i radioprogrammen, medan kvinnorna relaterades till femininitet, känslighet, skönhet och åtråvärda objekt, följaktligen var deras närvaro i radion sekundär och minimal.

Antisexistisk kontext

Ändå har kvinnor de senaste åren ägnat sig åt att ta plats i radion för att utarbeta andra former av innehåll, några utifrån kvinnors rättigheter, andra utifrån nya maskuliniteter och ytterligare några av feministiskt snitt, vilket medfört sändningar av program som ”Kvinnor räknas”, ”Klockan ett”, ”Macho under rehabilitering” och ”Jämställdhetsligan eller kvinnor till domstolen”, bland andra.

I den här kontexten arbetar organisationerna från civilsamhället som utgör alliansen just nu med infrastruktur, image och programförklaring för FM 106.1 så att det blir ett alternativ till den innehållsproduktion som reproducerar könsstereotyper och behandlar information på ett sexistiskt sätt.

Översättning: Jenny Rönngren

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV