Startsida - Nyheter

#fempersrapporterar: Om antinazistiska strategier

På söndagen inleddes Almedalsveckan, och Feministiskt perspektiv är på plats för att bevaka de antirasistiska, feministiska rösterna och aktionerna på plats, samt dela ut redaktörernas gemensamma antinazistiska upprop som publicerats både på nätet och i tidningens årliga pappersutgåva.

Feministiskt initiativ (Fi) är det enda politiska parti som bojkottar Almedalsveckan på grund av att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillåtits hyra utställningsplats. Fi:s företrädare har hotats, även under mediebevakning och utan påföljd, tidigare år när nazister varit i Almedalen på politikerveckan. I stället för att medverka i årets politikervecka driver Fi i stället kampanjen #hjärterum över hela landet i solidaritet med alla som tystas av sexistiskt och rasistiskt hat och hot i dagens svenska samhälle.

Aleksa Lundberg är Feministiskt perspektivs reporter på plats. På söndagen intervjuade hon Fi:s Maria Svensson om #hjärterum. Hon bad också Eduardo Gran Villanueva-Contreras, rektor för Folkhögskolan Hvilan, summera första dagen och diskutera antirasistiska strategier.

Antirasistiska strategier, under och utanför politikerveckan, står i fokus också för ett samtal på måndagen med Visby-aktivisten Ebba Junker som driver pensionatet Svarta pirogen, och inte hyr ut till vem som helst under Almedalsveckan.

– Jag är arg sedan barndomen, säger hon till Aleksa Lundberg.

Lundberg har också intervjuat Anna-Klara Bratt, Feministiskt perspektivs chefredaktör, om tidningens närvaro på Gotland, bland annat.

– Det är viktigare än någonsin att vara på plats. Vi har kanske mer än någon annan tidning följt hur nazisterna har brett ut sig genom åren. Sedan har det eskalerat tills nu, när de hålls om ryggen av Gotlands kommun, vilket gör att många andra är undanträngda härifrån. Då är det viktigt att vi är här, både ur ett herstoriskt perspektiv men också som medborgarvittnen, för det går att notera att de andra medierna nämner det här – att det finns en konflikt, att det finns kritik – sedan är det business as usual, säger Bratt.

Från Unga feministers ekonomiska mingel på måndagskvällen livesände Feministiskt perspektiv brandtal av Björn Häll Kellerman, förbundet Unga rörelsehindrade, och Jon Aagaard Andersson på Make equal, och av Kinna Skoglund, socionom och en av grundarna av #vistårinteut-rörelsen, och Maja Dahl, kommunikationsansvarig för Arena Idé samt intervjuade Unga feministers Alicia Nathanson Thulin om fördelningspolitik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV