Startsida - Nyheter

Filmen Medan vi lever prisas på Africa Movie Academy Awards

I helgen utnämndes Dani Kouyatés film Medan vi lever till ”bästa film gjord av afrikan utomlands” på den prestigefyllda filmgalan Africa Movie Academy Awards (AMAA) i Lagos, Nigeria.

– Jag är väldigt glad och stolt över priset som belönats i konkurrens med filmer från hela kontinenten, säger regissören Dani Kouyaté till SVT.

Filmen, ett drama om identitet med både Adam Kanyama och skådespelaren Josette Bushell-Mingo i huvudrollerna var nominerad till Africa Movie Academy Awards i sju kategorier. Bland annat var den prisnominerad för bästa kvinnliga huvudroll och bästa manus. Det är första gången som Sverige nominerats till galan, något som det varit relativt tyst kring i svenska medier fram tills nu, en tystnad som kritiserats av flera antirasistiska röster. I tidningen ETC utvecklar Josette Bushell-Mingo kritiken.

– Oftast är det vita berättelser som berättas i Sverige, det är ”En man som heter Ove” som blev Oscarsnominerad och vi har nu senast haft Cannes med Ruben Östlund. Men ingen har uppmärksammat den här filmen och de nomineringar den fått. Det är den största kontinenten på jorden och ingen har skrivit om det. Jag menar, det är en afrikansk Oscar. Den här filmen visar att Sverige är ett mångkulturellt och multietniskt samhälle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV