Överfiske, utsläpp och klimatförändringar utsätter haven för stora påfrestningar. Nu har forskare vid Stockholm Resilience Centre tagit initiativ till en global koalition med flera av världens största fisk- och skaldjursföretag.
– Om privata företag, som är beroende av ett friskt hav för att kunna verka, tar en ledande roll i beslutsprocesserna för mer hållbara hav, då är det bra både för affärerna och för planeten, säger Henrik Österblom, docent i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre som leder arbetet med koalitionen.
Men forskarna och företagen missar en viktig del i arbetet för hållbart fiske, konstaterar Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Växande bevis signalerar att jämställdhet kommer spela en avgörande roll i fiskesektorns bidrag till att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling, framhåller hon.
– Kvinnor står för 50 procent av arbetskraften inom fiskerinäringen, som försörjer 10-12 procent av världens befolkning. Ändå står kvinnor i utvecklingsländer inför stora utmaningar och få möjligheter inom fiskerinäringen, där de får betydligt lägre inkomster än männen, och även hamnar i fattigdom. De har liten eller ingen kontroll över verksamheten och utför mycket obetalt arbete. Men denna ojämställdhet reflekteras även i styrelserummen i den rika delen av världen, säger Linnéa Engström. Av de 100 största fiskeriföretagen styrs bara ett av en kvinna.