Startsida - Nyheter

Fiskeföretag i ny koalition missar jämställdheten

Överfiske, utsläpp och klimatförändringar utsätter haven för stora påfrestningar. Nu har forskare vid Stockholm Resilience Centre tagit initiativ till en global koalition med flera av världens största fisk- och skaldjursföretag.

– Om privata företag, som är beroende av ett friskt hav för att kunna verka, tar en ledande roll i beslutsprocesserna för mer hållbara hav, då är det bra både för affärerna och för planeten, säger Henrik Österblom, docent i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre som leder arbetet med koalitionen.

Men forskarna och företagen missar en viktig del i arbetet för hållbart fiske, konstaterar Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Växande bevis signalerar att jämställdhet kommer spela en avgörande roll i fiskesektorns bidrag till att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling, framhåller hon.

– Kvinnor står för 50 procent av arbetskraften inom fiskerinäringen, som försörjer 10-12 procent av världens befolkning. Ändå står kvinnor i utvecklingsländer inför stora utmaningar och få möjligheter inom fiskerinäringen, där de får betydligt lägre inkomster än männen, och även hamnar i fattigdom. De har liten eller ingen kontroll över verksamheten och utför mycket obetalt arbete. Men denna ojämställdhet reflekteras även i styrelserummen i den rika delen av världen, säger Linnéa Engström. Av de 100 största fiskeriföretagen styrs bara ett av en kvinna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV