FN-konferensen om situationen i världens hav avslutades på fredag. Tillsammans med Fiji arrangerade Sverige FN:s havskonferens i New York den 5–9 juni. Det huvudsakliga syftet var att uppmärksamma hållbarhetsmål 14 i Agenda 2030 och skapa engagemang för att genomföra målet, enligt Havs och vattenmyndigheten.
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén hyllar den svenska insatsen och omvärldens engagemang för de allvarliga hoten mot haven.
– Betydelsen av haven för livsbetingelserna på planeten Jorden har underskattats alltför länge, och läget är akut. Men med över 1300 löften om åtgärder mot till exempel marint skräp, överfiske och havsförsurning är det här ett imponerande steg i rätt riktning. För att se till att åtagandena genomförs krävs nu både en uppföljande konferens och en speciell funktion för koordinering av havsfrågorna i FN-systemet, säger Karin Lexén.
Ett av de viktigaste resultaten av FN-konferensen enligt Naturskyddsföreningens är att hoten mot haven fått en ny internationell prioritet, inte minst inom FN.
Att havens situation starkt hänger ihop med klimatfrågan och Parisavtalet har uppmärksammats under veckan. Vad gäller förpliktelserna från deltagarländerna är några av de mer anmärkningsvärda Indonesiens löfte om att minska mängden marint skräp med 70 procent till 2025 och Gabons besked om att de avser etablera världens största marina reservat. Sverige har å sin sida bidragit med löften om 26 olika insatser, inklusive 50 miljoner kronor vardera till FN:s arbete mot illegalt fiske respektive en ny fond för att stärka skyddet av havsmiljöer i utvecklingsländer, enligt Naturskyddsföreningen.
Den svenska regeringen har även lovat insatser mot plast i haven samt att samla Östersjöländerna kring ett förbud mot mikroplaster i kosmetika, ett stort problem i svenska och nordiska vattendrag.
Ett annat viktigt löfte är att regeringen tagit initiativ kring hållbart fiske och tydligare reglering av den så destruktiva fiskemetoden bottentrålning, som obegripligt nog tillåts i marina nationalparker och andra skyddade, kustnära områden.