Ansvaret att skydda samhällen från negativ påverkan från företag med säte inom ett land sträcker sig bortom dess gränser enligt konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.
Med anledning av aktuella avslöjanden, som Panamapappren och Bahmasläckan, har kommittén som övervakar konventionen utfärdat ett uttalande (allmän kommentar) som riktar sig till samtliga undertecknare, däribland Sverige.
Kommittén förväntar sig att de stater där transnationella företag har sina säten ska vidta de åtgärder som krävs för att ge offren för företagsrelaterade kränkningar av mänskliga rättigheter tillgång till rättvisa när fler än ett land är involverat. Kommittén lyfter bland annat fram behovet att bekämpa transnationella bolags skadliga tillämpning av skattelagstiftning och att internationellt skattesamarbete fördjupas.
”Att sänka skattesatserna för bolag med som enda syfte att locka investerare uppmuntrar ett race to the bottom som i slutändan undergräver samtliga staters förmåga att mobilisera resurser nationellt för att förverkliga rättigheter i enlighet med konventionen”, skriver kommittén.
Därmed står företagens exploatering av skillnader mellan olika länders skattelagstiftning i strid med de åtaganden som staterna skrivit under på via konventionen. Genom att ta detta åtagande på allvar, menar kommittén att länderna gradvis kan öka sitt bidrag till att nå konventionens mål. I uttalandet som offentliggjordes på måndagen specificeras vad som krävs för att uppfylla de förväntningar som finns på de undertecknande länderna.
Olivier de Schutter, medförfattare av uttalandet, underströk också näringslivets betydelse:
– Företag kan inte blunda för att samhällets förväntningar håller på att förändras. De första som ändrar sig kommer att belönas av konsumenter, vars köpval i allt större utsträckning styrs av immateriella aspekter – företagets rykte och de etik- och hållbarhetsdimensioner som associeras med dess produkter.