Regeringen tog igår emot Lars Arrhenius utredning En modern föräldraförsäkring som föreslår att fem månader ska reserveras till vardera förälder, och att återstående fem månaderna ska kunna tas ut av någon av föräldrarna eller en närstående.
Nya tids- och åldersgränser föreslås också för uttaget av föräldrapenning så att 390 dagar ska nyttjas innan barnet fyllt tre år. Därefter kan 10 dagar tas ut per år tills barnet fyllt 10 år, vilket innebär en sänkt åldersgräns mot tidigare, då föräldrapenning kunde tas ut tills barnet fyllt 12.
RFSL ser förslaget i stort som ett steg i rätt riktning och välkomnar möjligheten att överlåta föräldrapenning till andra vuxna i barnets liv.
– Vi ser det här som ett viktigt första steg till att staten erkänner viktiga personer i ett barns liv utanför föräldrarnas eventuella kärleksrelation. Vi hade dock gärna sett en större flexibilitet där fler än de föreslagna 60 dagarna skulle vara möjliga att överlåta, säger Deidre Palacios, tillförordnad vice förbundsordförande.
Redan samma dag som förslaget presenterades stod det klart att det inte finns stöd för att reservera fler föräldradagar till vardera förälder. Trots att det var dåvarande Folkpartiet som införde första så kallade pappamånaden vill nu inte Liberalerna att fler månader än de tre som i dag är vikta för vardera förälder. Liberalernas partiledare Jan Björklund säger sig dela ambitionerna om ett jämställt uttag, men att föräldrarnas valfrihet är viktigare och att det finns bättre sätt att åstadkomma jämställdhet.
Lotten Sunna, socialförsäkringspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ (Fi) beklagar att utredningsförslaget saknar tillräckligt stöd i riksdagen.
– Vi hade velat gå ännu längre, eftersom det finns så mycket forskning och statistik som pekar på det ojämna uttaget av föräldraförsäkringen som en stor anledning till ojämställdhet vad det gäller bland annat lönesättning, fördelning av betalt och obetalt arbete, ohälsa, pensioner och mycket annat.
– Det är också tråkigt för de familjer som faller utanför kärnfamiljsnormen, eftersom det fanns förslag som möjliggjorde för andra familjekonstellationer. Vi har inte hunnit granska alla förslag i detalj, men vi vill gärna se ett förbättrat läge även för familjer med andra förhållanden än just mamma, pappa, barn.
Vad bör göras nu, enligt Fi?
– Vi behöver intensifiera arbete ännu mer med att tydliggöra sambanden och lyfta dem i debatten. Vår uppgift är att ständigt ha de feministiska frågorna högst på agendan. Föräldraförsäkringen är en nyckelfråga för att rucka på maktförhållanden i samhället.