Startsida - Nyheter

Våldsamma polisingripanden under kvinnodagen i Argentina

De stora massmobiliseringarna under internationella kvinnodagen förra veckan besvarades i Argentina med våldsam polisrepression. På kvällen efter demonstrationen blev 20 personer gripna av civilpoliser, utan att ha blivit varnade innan, och utan förklaring. En vittnar om att den greps när den gick ut från en pizzeria, och en fotograf berättar om att den greps för att den försökte fotografera och dokumentera repressionen. På en video syns hur fyra poliser attackerar en kvinna, utan förvarning. Minst fyra kvinnor skadades så mycket att de hamnade på sjukhus. Polisen förklarar i efterhand att gripandena skedde på grund av skadegörelse vid en katedral, men många av demonstranterna menar att det är en märklig förklaring eftersom de som greps, greps långt efter skadegörelsen och på helt andra platser.

– Efter den historiska marschen, som genomfördes lugnt och med stor framgång, var de ute efter att disciplinera kvinnorörelsen, säger journalisten Mariana Carbajal, som också är organisatör i Ni Una Menos-rörelsen, till tidningen Pagina 12.

Det internationella strejknätverket har gått ut med ett stöduttalande. ”Om 20 av oss är attackerade, så är vi det alla”, skriver de och menar att det som hände var en ren jakt på och förföljelse av kvinnor just för att de är kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV