Startsida - Nyheter

Förvaltningsrätten kortar nazistmarsch i Göteborg

Förvaltningsrätten ändrar polisens beslut om tillstånd för våldsamma nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att marschera i Göteborg den 30 september, på judendomens viktigaste helgdag jom kippur.

Förvaltningsrätten kortar nazisternas marschväg så att den inte går förbi synagogan och förlägger marschens samlingsplats norrut från Svenska mässan till Scandinavium, där de inte kommer i vägen för besökarna till Göteborgs bok- och biblioteksmässa.

Marschen ska nu avslutas vid Gamla Ullevi istället för som tidigare vid Gustav Adolfs torg. Det innebär att den kortas till ungefär halva den tidigare sträckan.

Nazisterna har uttryckt att de inte kommer att respektera förvaltningsrättens beslut.

Göteborgspolisens ursprungliga beslut att tillåta marschen har väckt het debatt om hur lagstödet ser ut för att tillåta dylika demonstrationer från våldsamma och rasideologiska grupper. I SVT Agenda ifrågasatte justitieminister Morgan Johansson den rådande praxisen med hänvisning till sin hemstad Lund, där nazister tidigare hänvisats till att demonstrera på arenor långt från centrum och uppmärksamheten.

Frågan har också väckts om inte själva valet av datum att demonstrera på också kan ses som hets mot folkgrupp, eftersom nazismen i sin själva ideologi är hatisk mot judendomen.

Justitieministern har bjudit in övriga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna för att diskutera om lagen om hets mot folkgrupp behöver ses över, i ljuset av polisens rådande praxis vad gäller nazisterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV