Startsida - Nyheter

Fotboll: Sverige ställs mot Danmark i VM-kvalet

På tisdagen blev lottningen för kvalet till fotbolls-VM i Frankrike 2019 klar. Den svåraste motståndaren på papperet är Danmark, men i gruppen finns även Ukraina, Ungern och Kroatien. VM-kvalet inleds i september i år och kommer att pågå till september 2018 och sammanlagt är det 35 länder som gör upp om de åtta platserna som Europa tilldelats i VM-slutspelet där 24 nationer kommer att delta.

– Vi har ju mött varandra ett par gånger nu. Det är alltid kul att möta dem, men det kommer att bli tufft. Vi vet ju aldrig riktigt hur det ska gå, säger Olivia Schough till Dagens nyheter.

Peter Gerhardsson som tar över som förbundskapten efter Pia Sundhage i sommar är inne på samma spår:

– Det blir ett nordiskt derby som naturligtvis kommer bli intressant, både publik- och mediamässigt, säger han på Fotbollförbundets hemsida.

– För det första är det skönt att lottningen är klar, att ha något att börja ta fasta vid. I övrigt kan man inte påverka lottningen. Men tittar man på de andraseedade lagen är kanske Danmark och Holland de tuffaste och vi fick Danmark, säger Peter Gerhardsson och avslutar:

– Det kommer troligtvis stå mellan Sverige och Danmark.

Gruppettorna kommer automatiskt att gå vidare, de fyra bästa grupptvåorna kommer att göra upp om den sista platsen genom playoffspel.

Sverige har mött Danmark flera gånger de senaste åren, i både kval, turneringar och träningslandskamper med olika resultat. I EM-premiären på hemmaplan 2013 lyckades Sverige bara få oavgjort i en match som slutade 1-1. I Algarve Cup 2014 vann Sverige mot Danmark i gruppspelet med 2-0. I genrepet inför VM i Kanada 2015 mötte Sverige Danmark på Tele 2 arena i Stockholm och även den matchen slutade oavgjort 3-3. I EM-kvalet på hösten samma år vann Sverige med 1-0. I september förra året vann Danmark i den avslutande EM-kvalsmatchen med 2-0.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV