Startsida - Nyheter

Fotbollsförbundet ska utreda sextrakasserier

I helgen berättade Gunilla Axén om att hon när hon jobbade på Svenska fotbollförbundet (Svff) sextrakasserades och/eller ofredades då tre tidigare landslagsspelare (som inte längre var aktiva i landslaget) för omkring femton år sedan skickade penisbilder via mejl till henne. Gunilla Axén var utvecklingschef på förbundet mellan åren 2003 till 2010. Nu kommer Svff att utreda händelserna.

– Det här är helt ny info för mig och jag blir uppriktigt lite chockad av det. Vad ska jag säga... det låter absurt. Det har ju hänt för längesedan så det gäller också att vi får fram mer info, men det ursäktar inte på något sätt beteenden som detta. Jag behöver veta mer och kommer omgående agera då alla former av kränkningar är helt oacceptabla, säger Svff:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Gunilla Axén är positiv till att förbundet nu vill utreda ärendet:

– Det är jättebra att man vill gå vidare och ta tag i den här frågan. Jag vet att jag inte är ensam utan det finns fler kvinnor som har utsatts för den här typen av trakasserier, säger Gunilla Axén till Dagens nyheter (DN).

Efter att Axén berättat om sextrakasserierna har den dåvarande ordförande för Svff Lars-Åke Lagrell sagt att han helt enkelt inte tror på hennes berättelse. Till DN säger han:

– Om de hade haft de här problemen skulle vi ha fått veta det och vi talade aldrig om detta i styrelsen, säger Lars-Åke Lagrell.

Lagrells uttalande upprör landslagsspelaren Kosovare Asllani som säger till DN:

– Det var ännu mer tråkigt att höra Lagrells uttalande. Jag blev nästan ännu mer chockad över det. För en person som är i en maktposition handlar det om att ta ansvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV