Startsida - Nyheter

Macron och Le Pen vidare i franska presidentvalet

Precis som opinionsmätningarna förutspådde går den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron och Nationella Frontens Marine Le Pen vidare till den andra rundan i franska presidentvalet.

Macron, den oerfarna och aldrig tidigare folkvalda politikern som blev inkallad som ekonomiminister från bankvärlden och nu ställde upp i valet som oberoende kandidat med stort EU-fokus, blir troligen Frankrikes nästa president. Att fransmännen låter nationalisten Le Pen vinna är högst osannolikt, enligt de flesta experter på fransk politik.

Socialistpartiets Benoit Hamon och det konservativa republikanska partiets ledare Francois Fillon erkände sig tidigt besegrade och uppmanade sina väljare att rösta på Emmanuel Macron i nästa runda. Detta medan vänsterkandidaten Jean-Luc Mélanchon, som tycks ha fått flest röster bland de unga, vill avvakta slutresultatet. Många av hans anhängare väntas avstå från att rösta i andra rundan.

Macron har framställt sig som en del av anti-etablissemanget och har inte velat låta sig backas upp av något parti, utan har istället format den social-liberala politiska rörelsen En marche! – på svenska ungefär ”i rörelse”. Därmed tycks det traditionella franska tvåpartisystemet ha nått vägs ände.

Sociologen Sylvain Crépon expert på Nationalla fronten säger i den franska dagstidningen Liberation att just Macron är den kandidat som Le Pen helst ville se som motkandidat i den andra presidentvalsomgången. Detta för att kunna gå utanför ramen för höger-vänsterpolitiken och istället kunna utnyttja nationalismen och främlingsfientligheten mot Macrons Europa- och omvärldsvänliga inställning.

Den 7 maj hålls den andra valomgången och då avgörs vem som blir Frankrikes nästa president.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV