Startsida - Nyheter

Frankrikes parlamentsval bekräftar politisk vändning

Rekordlåga 48 procent av väljarkåren valde att rösta i första omgången av parlamentsvalet i Frankrike. Den andra och avgörande valomgången sker på söndag, den 18 juni.

President Emmanuel Macrons nya centerparti Mouvement démocrate (Modem) lyckades vinna 32 procent av rösterna. 266 av kandidaterna är kvinnor. Prognoserna tyder på att partiet nästa söndag vinner mellan 400 och 440 av de 577 parlamentsplatserna. I så fall får Macrons parti egen majoritet med möjlighet att genomföra sina vallöften. Konservativa Republikanerna blev det näst största partiet med 21 procent.

Högerextrema Nationella fronten vann 13 procent av rösterna i den första valomgången men förväntas göra ännu sämre ifrån sig i nästa. Partiet hade tidigare två platser i parlamentet och hoppades på minst 15 för att kunna bilda egen parlamentariska grupp med större inflytande. Nu förväntas de vinna mellan en och fem platser, enligt vissa prognoser uppger mellan fem och elva, vid den slutliga valomgången på söndag.

Ännu sämre gick det för Socialistpartiet, före detta presidenten Francois Hollandes parti, som endast fick 9 procent av rösterna och förväntas förlora nästan 200 mandat på söndag. Detta medan Jean-Luc Mélenchons vänsterparti väntas vinna 11-21 platser och eventuellt kunna bilda sin egen parlamentariska grupp.

För att nå en parlamentsplats under den första valomgången ska kandidaterna vinna fler än hälften av de registrerade rösterna i sin valkrets. De kandidater som inte når 50+1, men får över 12,5 procent av rösterna går vidare till andra valomgången.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV