Startsida - Nyheter

Funkpol-proppen kritiseras: ”Många vackra ord”

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér presenterade den 15 maj regeringens nya målsättningar för funktionshinderpolitiken.

Bland annat åläggs flera svenska myndigheter att göra en kartläggning över hinder i samhället för människor med funktionsnedsättningar. Målet för politiken ska utgå från FN-konventionen om mänskliga rättigheter.

Regeringen vill även tillsätta en arbetsgrupp för att utreda hur situationen på arbetsmarknaden kan förbättras för personer med funktionsnedsättningar, och vill utöka arbetet med att informera om FN-konventionen, framför allt för personer i offentlig verksamhet.

– Vi vill, och det är verkligen en ambitionshöjning, att framför allt personer som fattar beslut ska känna till konventionerna i grunden, sade Åsa Regnér på pressträffen.

Flera förbund inom funktionshinderrörelsen var tidigt ute och kritiserade strategin. Mest problematiskt är att strategin i stora delar verkar sakna mätbara mål, skriver DHR, som menar att det kommer att försvåra uppföljningen och utvärderingen av politiken. Fastän strategin har dröjt i många år så innehåller den fortfarande inte några konkreta förslag på att faktiskt göra FN:s konvention till svensk lag.

– Det är många vackra ord, men återigen skjuter man utmaningarna på framtiden. Utvecklingen går för långsamt, hur länge ska vi vänta på konkreta reformer?, säger paraplyorganisationen Handikappförbundens ordförande Stig Nyman.

Organisationen Lika unikas ordförande Maria Johansson ifrågasätter i en första kommentar att så mycket kraft ska läggas på utredningar och översyner.

– Verkligheten är att de brister som människor möter på arbetsmarknaden, som elever i skolan, som samhällsmedborgare som utestängs när tillgängligheten brister redan är väl kända, säger hon i ett pressmeddelande.

En annan sorts kritik kom från Allehandas ledarskribent Susanne Sjöstedt, som påpekade att ministerns pressträff inte textades, samtidigt som ”allra första raden i regeringens mål för funktionshinderpolitiken lyder ’Hinder för människors delaktighet i samhället ska rivas. Det är en fråga om jämlikhet och rättvisa.’”

Regeringens proposition släpptes i sin helhet på torsdagen och kan läsas här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV